90 let Marije Vivod

18. september 2020 – Med 90-letnike se je ta mesec vpisala tudi Marija Vivod, ki jo lahko pogosto srečamo na konjiških ulicah.

“Zdravnik je rekel, da moram migati. Če se bom zapustila, bom obležala.” Tega pa slavljenka, polna energije, seveda ne želi. Hudega je bilo dovolj že v življenju. “Iz Konjiške vasi sem doma in ko sem imela 10 let, sem že kuhala kosilo za celo družino, sedem nas je bilo. Bila sem najstarejši otrok in zato tudi največkrat tepena. Verjetno za vzgled…” se spominja. Življenje ni bilo lahko niti v času njene odraslosti: “Na Lipu sem delala več kot 35 let, zidala…” Težko je bilo tudi v času njenega prvega zakona zaradi moževe bolezni. A po njegovi smrti je našla drugega moža in življenje je bilo spet lepo. Žal je tudi on že umrl: “Takrat sem se preselila v ta naš upokojenski blok. Tu imam čudovite sosede. Veste, lepo je, če te imajo ljudje radi.” To so ji ob rojstnem dnevu tudi pokazali z vrsto presenečenj. Dobri sosedje, sin, hči, vnuki… To bogati življenje, ne glede na leta: “Veste, moj ded je bil star 101 leto, ko je umrl. Tudi jaz bi rada še živela, hodila okoli, brala časopise… Se kar malo bojim tega korona virusa,” zaključi dobro voljna 90-letnica.

Ob slavljenki: Vikica Šuberger, prostovoljka v programu Starejši za starejše Kristina Veljič in predsednik našega društva Anton Obrul