Kopriva na Rogli

31. julij 2018 – Ob prvem letošnjem vročinskem valu so se članice DU Slovenske Konjice sekcije Kopriva umaknile na Roglo, da so lahko preživljale dneve v naravi ob nabiranju zdravilnih zelišč kot je zlata rozga, smetlika, drobnocvetni vrbovec, lisičnjak in seveda tudi borovnic ter gob.

Medtem ko je v dolini pritisnila vročina in je že vsak dih povzročil breme za telo in duha, ko je vsako delo postalo muka in tudi senca in brezdelje nista nudili olajšanja, se je vsaj na Rogli dalo dihati s polnimi pljuči, bile so možne tudi pohodne in raziskovalne aktivnosti, spoprijele pa so se tudi z drobnimi kulinaričnimi podvigi nekaterih članic. Ni lepšega, kot zbuditi se ob vonjavah sveže pečenega kruha, ob vonju sveže praženih gob, nabranih še tega jutra in pripravljenih z veliko ljubeznijo, pa tudi jutranje testiranje zeliščnih napitkov je bilo prav zabavno. V fazi pitja še ne, ko pa so zelišča začela delovati, se je glasnost povečala za dve oktavi. Niso pa pozabile na izobraževanje, kajti človek se uči dokler živi in vsi ljudje vsega ne vedo, zato so tiste, ki so imele znanje, le tega nesebično delile z ostalimi in običajno je razgovor trajal pozno v noč in se nadaljeval zgodaj naslednjega dne.

Dnevi druženja so prehitro minili, vendar so se med članicami stkale drobne nitke prijateljstva, ki jih druži želja po spoznavanju čudes narave in globoka hvaležnost za vse darove, ki jim jih priroda nudi, ter težnja po ohranjanju raznovrstnih rastlin in rastišč kot dediščino otrokom in vnukom. (Ana Butolen)