Čaj za Drobtinico

11. oktober 2017 – Kot vsako leto so tudi letos članice DU Slov. Konjice zeliščarske sekcije Kopriva pripravljale čaje za dobrodelno tržnico “Drobtinica”.

Zelišča so bila ročno nabrana iz domačih vrtov, delno pa tudi v naravi, kajti nekatere rastline ne moremo gojiti na vrtu, ker rabijo drugačno zemljo, drugačno okolje, skratka, drugačne pogoje za svojo rast.

Žalostno je, da v redni prodaji ni zeliščnih čajev, ki bi zrasli na naši, slovenski zemlji. Vse potrebne sestavine se uvažajo ali iz zahodnega, industrijsko obdelanega področja, ali iz vzhodnega, dvomljivo kakovostnega območja, pri nas jih pa meša in pakira slovenski predelovalec samo z oznako, kdo ga izdeluje – se pravi polni. Na embalaži ni zapisa o poreklu osnovne sestavine, v tem primeru zelišča.

Zatorej so članice Kopriva zadovoljne s svojim prispevkom, saj so ponudile nekaj domačega, nekaj, kar je zraslo pri nas in v naši okolici, nabrano, posušeno in polnjeno z ljubeznijo, istočasno pa so naredile tudi nekaj za naše osnovnošolske otroke, da si bodo lahko privoščili kak topel obrok. (Ana Butolen)