V Bruselj po nagrado

11. oktober 2017 – Slovenski program Starejši za starejše je v Evropskem parlamentu v Bruslju prejel nagrado državljan Evrope. Nagrado je ob navzočnosti skupine prostovoljk in prostovoljcev iz programa, med katerimi je bila tudi pomočnica koordinatorice programa v našem društvu Zofija Voler, prevzela njegova pobudnica in nekdanja predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak.

Ob prevzemu nagrade je pozvala državo, naj ne bo mačehovska in naj prepozna pomen programa za celotno družbo. „Starejši težko prodirajo s svojimi idejami, mlajši jih ne dojemajo kot dejavne državljane, ampak kot odpad, zato projekt težko napreduje. Zadnja štiri leta se je ustavilo, ker država ne da dovolj denarja,“ je dejala in pojasnila, da prostovoljci sicer delajo zastonj, a treba je plačati potne stroške, če uporabljajo avtomobil. Denar je potreben tudi za 300 koordinatorjev, ki izobražujejo in usklajujejo 4000 prostovoljcev.

Prostovoljski program Starejši za starejše, ki ga usklajuje Zveza društev upokojencev Slovenije, v sedanji obliki obstaja od leta 2004. Za prejem nagrade sta ga predlagala evropska poslanca Igor Šoltes in Ivo Vajgl, ki sta bila prav tako kritična do države. Ta bi morala po Šoltesovih besedah prepoznati pomen tega edinstvenega projekta in ga vključiti v proračun, ne pa da živi v paralelnem svetu. Oster je bil tudi evropski poslanec Vajgl, ki si prav tako obeta, da bo zdaj tudi politika prisluhnila. „Vedno več bo starejših ljudi in vedno več pomoči bodo potrebovali in ni prav, da si sami pomagajo, ob strani jim mora stati celotna družba,” je poudaril.

Zofija Voler: „Iz celjske pokrajine smo odšle v Bruselj tri prostovoljke: iz Škofje vasi, Šmarja in Slovenskih Konjic. Takoj po prihodu smo si v Evropskem parlamentu ogledali plenarno dvorano, prisluhnili predavanjem in se srečali s poslancema Ivom Vajglom in Igorjem Šoltesom. Naslednji dan, v sredo, smo se po zajtrku odpeljali do Gare Central in si peš ogledali osrednji trg Grand Place. Vrnili smo se v Evropski parlament in si ogledali Parlamentarium. Po ogledu smo šli na kosilo, spremljala sta nas seveda tudi oba poslanca, nato smo imeli nekaj prostega časa za ogled okolice parlamenta. Ob 17.30 smo se zbrali v parlamentu, v stavbi, kjer podeljujejo nagrade in pripravljajo slovesnosti – na Paul-Henri Spak. Tam so podelili nagrade 50 posameznikom oziroma skupinam iz 28 držav. Pred podelitvijo smo se še fotografirali in bili prisotni na novinarski konferenci, kjer je poleg poslancev govorila tudi bivša predsednica in ustanoviteljica tega programa Mateja Kožuh. Po podelitvi smo se odpravili k avtobusu in ob 20.30 odšli iz Bruslja na dolgo pot do domovine.“