90 let Marije Zidanšek

9. julij 2024 – Skupaj s predstavniki Krajevne organizacije Rdečega križa Slovenske Konjice smo na Mlinski cesti obiskali Marijo Zidanšek in ji zaželeli vse najboljše ob njenem 90. rojstnem dnevu.

Dan prej so nas z voščili prehiteli sosedje in prijatelji. „Res smo si lahko zapeli Cela ulica nori…“ zadovoljno pripoveduje, le malce utrujena po zabavi. Očitno se še vedno pozna, da je bila v mladih letih atletinja… Letom navkljub skrbi za vzorno urejen vrt, še pred dobrim letom se je povsod odpravila s kolesom… Nekaj bo pa tudi v genih, saj je ena izmed njenih petih vnukov, Tamara Zidanšek, uspešna slovenska profesionalna igralka tenisa.

Ko jo povprašamo o njenih koreninah, nam pove pesem: „Minilo je že mnogo let, kar je Dolenjka šla je v svet… Na Štajerskem je pristala, dobila moža, otroke in prijatelje…“ Marija Zidanšek izvira iz vasi Soteska pri Dolenjskih Toplicah, iz družine z desetimi otroki: „Pestro je bilo, včasih tudi težko, a smo se razumeli,“ pripoveduje. Bratje in sestre so bili vsak po svoje uspešni, širše poznan je njen brat, prvi novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Sicer pa je Marija kmalu zapustila dom. V Ljubljani je končala ekonomsko šolo, nato pa jo je pot vodila skozi Celje v Slovenske Konjice. V Kmetijski zadrugi, kjer se je zaposlila, je spoznala bodočega moža Jako Zidanška. Poklicna pot jo je potem vodila v Dravinjski dom, kjer je preživela kar 25 let, nato pa še kot računovodkinjo v „rdečo hišo“. Po desetih letih v tej službi se je upokojila.

Življenje ji je pokazalo tako lepe kot manj lepe plati. Najlepše spomine ima na druženja s prijatelji v domači zidanici. Ko se ozira nazaj, nam zaupa recept za dolgo življenje: „Delo, potrpljenje, predvsem pa razumevanje in sprejemanje dobrega in slabega!“ To ve, a vseeno ob jubileju pogreša moža: „Letos bi oba praznovala 90 let, a ga že 22 let ni več. Priznam, dokler ni zbolel, me je razvajal. Samo za rožice sem skrbela…“ Sedaj skrbi za vse in dobro ji gre od rok!

Še veliko lepih trenutkov ji želimo v družbi najbližjih, prijateljev in sosedov!