90 let Ivanke Nanut

28. marec 2024 – Na rojstni domačiji Nanutovih na Brdu je 90 let praznovala Ivanka Nanut. Z dobrimi željami jo je že dan prej obiskala ekipa radia Ognjišče, na slavnostni dan pa predstavniki krajevne skupnosti Vešenik Brdo, krajevne organizacije Rdečega križa, prostovoljci programa Starejši za starejše pri DU Slovenske Konjice, številni sosedje in prijatelji.

Ivana Nanut je doma na tej veliki kmetiji. Zrasla je v družbi treh bratov in dveh sester. Kar pol stoletja je preživela z bratom Janezom, duhovnikom v Senovem. Na ta čas ima najlepše spomine, saj sta z bratom, takrat še kaplanom, leta 1964 ustanovila in potem vodila župnijo. Brat je leta 1984 tudi uradno postal župnik. Tudi z veliko njene pomoči so v Senovem uredili pokopališče, postavili prelepo pokopališko kapelo… Kar 30 let je bila tudi organistka: „Igrala sem na stare orgle, potem elektronske in nazadnje na čisto prave orgle,“ se spominja.

Leta 2017 se je vrnila na domačijo, da je poskrbela za 92-letno sestro Marijo. Po njeni smrti je ostala sama. V veliki hiši ji dela družbo le prijazen kuža, nepogrešljivi Medo. Še vedno skrbi za čudovito obnovljeno kapelo, za vinograd, za vrt, a najraje sede k harmoniju, zaigra in zapoje. Tudi ob našem obisku se je daleč razlegala pesem, pospremljena s harmonijem.

Dobrovoljna Ivana ima rada življenje v vseh oblikah. Rože so že ena izmed njih. Menda to čutijo, saj pri njej cvetijo kot redko kje. Tudi ljudi ima rada. Ker pa leta vseeno poberejo moč, ji radi priskočijo na pomoč pri številnih kmečkih opravilih. Večino vodita njena skrbnika Branko in Srečko. Vsej dobri volji navkljub sama pač ne bi zmogla. A številni obiski ob rojstnem dnevu so jo navdali z novo energijo. Naj ji čim dlje napolnjuje življenje!

Slavljenka s predstavniki krajevne skupnosti in KO RK Vešenik Brdo, prostovoljko programa Starejši za starejše in skrbnikoma.

Spretni prsti in blago zveneč glas sta njena zaščitna znaka.