90 let Ane Kukovič

29. marec 2024 – S pesmijo je prostovoljke programa Starejši za starejše v Tepanju na svoj 90. rojstni dan pozdravila Ana Kukovič.

Sem se je z možem preselila iz domačih Žič pred domala tremi desetletji: „Ko so začeli graditi drugi pas avtoceste, smo morali oditi.“ Žal je le leto dni kasneje izgubila tudi moža, a mama treh otrok, danes tudi babica šestih vnukov in prababica šestih pravnukov, nikoli ni izgubila neomajne dobre volje. Njeno življenje prevevajo pesmi. Tiste, ki jih zapoje in tiste, ki jih napiše. V svojem življenju je napisala neprešteto množico različnih priložnostnih pesmi: za krste, poroke, za različna praznovanja… Del jih je javno predstavila v Žičah, ob jubileju pa se je hči Marjana, s katero živi, odločila in za mamin visok jubilej zbrala pesmi, ki bodo sedaj končno izšle v tiskani obliki. Sorodniki in prijatelji bodo zbirko dobili na praznovanju 90-letnice.

Gospa Anica rada recitira, a še raje zapoje. Tudi na koru domače cerkve, kjer se je v pevski zbor vključila kmalu po preselitvi v Tepanje. „Mamo občasno odpeljemo tudi v Lambrechtov dom. Najprej ni šla rada, potem pa se je vključila v domski pevski zbor Beli cvet in vse se je spremenilo,“ pripoveduje hči.

Še eno veselje ima slavljenka: vedno je nadvse uživala pri ustvarjanju ročnih del. „Rada delam z rokami, a mi sedaj ne gre več tako kot včasih,“ potoži. Še nedolgo tega se je aktivno vključevala tudi v delavnico ročnih del, ki so jo pripravili v konjiškem župnišču. Po zlomu kolka tudi ne more več na dolge sprehode, a se vseeno sama ali s katero od prijateljic vsak dan odpravi na krajše sprehode okoli domače hiše, morda do parka. Potoži sicer, da ima težave s spominom, a to prav nič ne vpliva na njeno petje. Za pesem je vsaka priložnost prava. Ogromno starih že pozabljenih ljudskih pesmi zna. Gojila jih je celo življenje. Ne samo enkrat so jo kam povabili prav zaradi pesmi: „Anica, pridi kožuhat. Saj ne bo treba nič delati, samo da boš pela!“

Želimo ji še veliko pesmi na tem svetu, saj kot nam je sama zapela: „Na onem sveti ni nič vinca v kleti!“

Ana Kukovič s hčerko Marjano ter prostovoljkami Zlato Esih in Biserko Esih