Bogata dejavnost privablja nove člane

21. marec 2024 – Na letnem zboru članov Društva upokojencev Slovenske Konjice se je zbralo preko 120 članov. Vodila ga je Lidija Pratnemer. Bogato dejavnost društva, ki omogoča druženje, krepi ustvarjalnost, športno in rekreativno bogato življenje, izobraževanje in pomoč vrstnikom, je predstavila predsednica Milica Dabanovič.

Pestra dejavnost je v preteklem letu pritegnila številne nove člane, tako da jih je v društvu že preko 600. K temu so prispevali vsi programi, ki jih v društvu razvijajo. Program Starejši za starejše je zabeležil že šestnajsto obletnico dela in v tem času zabeležil kar 12 tisoč obiskov pri starejših od 69 let. Pevska zbora, moški in ženski, sta redno nastopala. Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja je z enoletno zamudo proslavil 65-letnico uspešnega dela, Ženski pevski zbor DU pa je skupaj z otroci konjiškega vrtca nastopil na otvoritveni slovesnosti na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani. Uspešni so športniki tekmovalci in zavzeti rekreativni športniki. Zeliščarice skupine Kopriva so spoznavale zdravilne zeli, članice rokodelske skupine Spominčice so ustvarjale in postavile na ogled svoje izdelke in lani pripravile tudi pokrajinsko razstavo ročnih del, na kateri je sodelovalo 13 društev. Predstavile so se tudi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani na dnevih medgeneracijskega sožitja.

Člani društva so se lani radi udeleževali dobro pripravljenih izletov (Avstrijska Koroška, Zasavje), letovanja, skupnih praznovanj in piknika. Posebno pozornost posvečajo medgeneracijskemu sodelovanju. „Uspešno že vrsto let sodelujemo z Mladinskim centrom Dravinjske doline, z zavodom za šport in društvom prijateljev mladine,“ je poudarila Milica Dabanovič. Nikoli pa ne pozabijo na svoje starejše člane. Lani so obiskali deset 90-letnikov in Blanko Grbac, ki je slavila 100-letnico.

V društvu skrbijo tudi za individualno brezplačno pravno pomoč, ki jo nudi Lidija Pratnemer. Stalna naloga je izobraževanje za ohranjanje in krepitev zdravja, lani pa so pripravili tudi računalniški tečaj, individualno pomoč za uporabljanje pametnega telefona, redni tečaj angleščine in potopisno predavanje.

Sicer pa je bil zbor članov poln dobre volje. Še pred začetkom uradnega dela so prisluhnili Heleni Pačnik in Minattijevi pesmi Nekoga moraš imeti rad ter se s tem spomnili stoletnice rojstva velikega pesnika. Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja je nastopil z zborovodkinjo Petro Brglez, Ženski pevski zbor DU z zborovodkinjo Darinko Ivačič, skupaj pa so zapeli ob spremljavi Primoževe harmonike.

Pred zaključkom zbora je v razpravi dolgoletni član Štefan Vida med drugim poudaril potrebo po izgradnji oskrbovanih stanovanj, ki jo je v svojem nagovoru podprla direktorica Lambrechtovega doma Irena Vozlič. Poleg nje so zbrane pozdravili predstavniki sosednjih društev upokojencev ter direktorica Mladinskega centra Dravinjske doline Špela Pučnik.

Tistim ki s svojim delom največ prispevajo k življenju in uspehom društva, so podelili priznanja. Priznanja DU so prejeli Nada Smogavec, Božena Polanec, Sonja Purkeljc, Franc Pušnik, Ciril Rožanc in Frančiška Bauman. Pisni priznanji PZDU sta prejeli Lidija Pratnemer in Alenka Slapnik, zlato plaketo PZDU Albina Pekovšek, pisno priznanje ZDUS pa dolgoletni predsednik Moškega pevskega zbora Adolfa Tavčarja Jože Malec.

Letošnji prejemniki priznanj s predsednico Milico Dabanovič

Poročilo predsednice je pokazalo vso širino dejavnosti društva.

Združena pevska zbora

Druženje je ena izmed pomembnih vrednot društva. Tudi na tokratnem zboru je bilo prijetno.