Naj zveni slovenska pesem!

15. april 2023 – Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja, ki od leta 1957 deluje pri Društvu upokojencev Slovenske Konjice, je pripravil jubilejni koncert ob 65-letnici uspešnega dela. Prireditev je bila v konjiški cerkvi sv. Jurija. Na njej so sodelovali še cerkveni mešani pevski zbor ter Maja in Vlado Ravničan.

Edino vodilo moškega zbora, ki ga vodi Petra Brglez, je po besedah predsednika zbora Jožeta Maleca ljubezen do pesmi: „Koncert smo pripravili v zahvalo vsem, ki pojejo ali so peli v tem zboru.“ Med njimi je tudi Vlado Mlakar, ki je član zbora od leta 1978. Ker je s svojo predanostjo vsem v navdih, so mu na koncertu kot najstarejšemu pevcu izročili posebno zahvalo, tako kot tudi Jožetu Malecu, ki predseduje zboru že od leta 2011. Za potrpežljivost so se zahvalili zborovodkinji Petri Brglez in za gostoljubnost konjiškemu arhidiakonu Jožetu Vogrinu, ki je z izbranimi besedami spregovoril o pesmi in petju: „Ptica, tako kot človek, ne poje zato, ker zna peti, ampak ker ima pesem v sebi.“ Zahvalo si je zaslužila tudi prijetna voditeljica slavnostnega koncerta Kaja Sluga ter seveda vsi, ki so tako ali drugače pomagali, da je jubilejni koncert uspel.

Da nosijo pesem v sebi, so dokazale vse tri pevske skupine: Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja z slovenskimi ljudskimi pesmimi, Maja in Vlado Ravničan s starimi, skoraj pozabljenimi pesmimi, in cerkveni pevci z Boštjanom Mlakarjem, ki so peli „bogu v čast in ljudem v veselje“. Svoje glasove so združili v zaključni pesmi Kam le čas beži. No, o tem so se spraševali tudi na skupnem druženju s poslušalci v župnijskem domu, kjer je pesem zvenela še dolgo v noč. Tako, kot je bil naslov prazničnega koncerta: Naj zveni slovenska pesem! Dodatek k naslovu „Bim, bam…“ pa je le opozorilo, da zvonovi v cerkvi sv. Jurija kličejo k obnovi zvonika. Temu so bili namenjeni zbrani prostovoljni prispevki.

Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja z zborovodkinjo Petro Brglez

Cerkveni mešani pevski zbor

Maja in Vlado Ravničan

Jože Malec je predsednik zbora že od leta 2011.

Vlado Mlakar je pri domala devetdesetih letih vsem navdih.

Združeni pevci na jubilejnem koncertu