90 let Arpada Šalamona

11. september 2020 – Številnim čestitkam ob 90. rojstnem dnevu uglednega umetnika in pedagoga Arpada Šalamona so se pridružili tudi predstavniki Društva upokojencev Slovenske Konjice na čelu s predsednikom Antonom Obrulom.

Arpad Šalamon je skupaj s soprogo Hedo Vidmar Šalamon neločljivo vpet v dogajanje v bližnji in širši okolici. Poznamo ga kot neutrudnega sodelavca v številnih društvih, tudi našem. Izstopa njegovo sodelovanje s humanitarnimi društvi ter seveda z Društvom likovnikov in fotografov v Slovenskih Konjicah in Društvom šaleških likovnikov v Velenju. Ne nazadnje je ugleden umetnik, v svetu prepoznan predvsem kot grafik in ustvarjalec ex librisov. Delček njegovega dela si je mogoče ogledati tudi na jubilejni razstavi v konjiškem domu kulture, ki so jo odprli 10. septembra. Dela za razstavo je izbrala Heda Vidmar Šalamon, pospremil pa jo je zanimiv pogovor z avtorjem, ki ga je vodila Jerneja Ristič Levart.

Orisala sta zanimivo 90-letno pot Arpada Šalamona, v Subotici rojenega Madžara, ki je po spletu naključij po končani srednji šoli nadaljeval svojo poklicno pot najprej kot učitelj v Prekmurju, nato v Velenju. Šele po upokojitvi, ko sta se našla s Hedo, se je preselil v Slovenske Konjice. Tega je sedaj že 28 let, dovolj dolgo, da je pustil sledi tako rekoč na vsakem koraku. Cenijo ga povsod, kjer je deloval, kar so mu pokazali tudi z vrsto priznanj (tudi s konjiškim zlatim grbom), ob visokem jubileju pa tudi s preštevilnimi obiski in voščili.

Kljub vsemu dogajanju ob osebnem prazniku Arpad ne počiva. Treba je bilo pripraviti grafiko za otroško ustvarjanje na Konjičkovem popoldnevu, treba je… Tako je iz preprostega razloga – najbolj srečen je, ko ustvarja in rad ponovi misel, da ustvarjati pomeni dvakrat živeti.

Anton Obrul in Arpad Šalamon

Presenečenje so jubilantu pripravili tudi člani konjiškega turističnega društva

Heda in Arpad na odprtju jubilejne razstave ob poslušanju čardaša.