95 let Jožefa Dragana

12. februar 2019 – Predstavniki našega društva, na čelu s predsednikom Antonom Obrulom, smo z najlepšimi željami obiskali dolgoletnega člana društva, Jožefa Dragana, ki je 4. februarja dopolnil 95 let.

“Hitro so minila,” ugotavlja zgovoren slavljenec. A ni bilo vedno tako. Nekatera leta, tista, ki so ga zaznamovala, so tekla le počasi. Spomini odhitijo desetletja nazaj, v čas druge svetovne vojne. “Partizanom sem sem pridružil leta 1943,” pripoveduje. Na Dolenjskem, kjer se je (v Jagodniku) tudi rodil. “Hudi, krvavi boji so bili v teh krajih…” Beseda se zatika ob bolečih spominih. A je preživel in dočakal svobodo. Takrat se je za celih pet let pridružil mornarici. Živel je na ladjah v Šibeniku, Puli in tudi Splitu, kjer je spoznal svojo bodočo ženo, Konjičanko Zoro. A preden sta zaživela v njenem domačem kraju, je moral premagati še eno težko preizkušnjo. “Zbolel sem za tuberkulozo. Več kot leto in pol sem se zdravil v bolnišnici v Ljubljani in potem še na Golniku.” Tudi to je minilo. Čas je bil za lepši del življenja.

Leta 1951 se je preselil v Slovenske Konjice in v začetku leta 1952 se je poročil z izbranko Zoro, ki se je spominjamo kot prve bolničarke in nato medicinske sestre v Slovenskih Konjicah. Z rojstvom sina Branka je bila družina Dragan popolna. Kmalu so se preselili v nov dom pod Škalcami in leta so minevala. Jože je delal v Konusu, se upokojil in zaživel novo življenje. Z ženo sta bila vsa leta zvesta člana društva upokojencev, pa tudi stranke DeSUS. Jože je še vedno, a žal od sredine decembra brez svoje življenjske tovarišice. “Skupaj sva preživela 67 let. Tako jo pogrešam… Najbolj pogovore z njo, saj sva si imela vedno veliko za povedati – tudi potem, ko je zbolela Zdaj je vse drugače.” Težko se je navaditi na novo življenje v teh letih. Resda ima Jože močno oporo v sinu in njegovi družini, ki živi v isti hiši, a žene ne more nič nadomestiti. Zadnji mesec je zanj še toliko težji, ker se je zaradi poškodbe noge moral odpovedati vsakodnevnim potem po Konjicah. A saj bo kmalu bolje. Jože Dragan je močen mož, navajen premagovati težave. Naj bo pri tem uspešen in čimbolj zdrav zakorači proti stotim!

Anton Obrul, Zofija Voler ter  Jože in Branko Dragan