90 let Trude Bečan

25. januar 2019 – “Ob takem jubileju vidiš, kako te imajo ljudje radi in koliko prijateljev imaš,” je  na svoj 90-rojstni dan v Lambrechtovem domu pozdravila predstavnike Društva upokojencev Slovenske Konjice čila slavljenka, Truda (uradno Edeltrude) Bečan.

Veselo je hitela pripovedovati, da ji je že zjutraj vse najboljše zaželela direktorica doma, da pa bodo skupaj praznovali čez nekaj dni. “V domu sem od 3. septembra lani. Zelo sem zadovoljna, saj imam tukaj vse, kar potrebujem – tudi veliko družbe, saj me vsi poznajo,” pohvali svoje novo življenjsko okolje, ki ga je spoznala že prej, ko je bila v domu njena mama. Ni se ji bilo težko prilagoditi, saj je bila, kot pravi, dobro vzgojena in ima rada ljudi. “Imela sem lepo življenje,” poudari, čeprav je prineslo tudi marsikatero bridkost. Od treh otrok, ki jih je rodila, je ostala le srednja hči, Darinka, dva sta umrla še v najnežnejši dobi. A je že moralo tako biti. Poročila se je leta 1949, mož ji je umrl leta 1991. Tudi to je sprejela kot del življenja. Spominja se, kako je delala kot aktivistka v KO (krajevnem odboru) in v KLO (krajevnem ljudskem odboru), kako je bilo v mladinski delovni brigadi pri gradnji železniške proge Šamac-Sarajevo, kako je delala na občini, v vrtcu, celo v bifeju. In kako se je selila iz Oplotnice v Zreče in od tam leta 1960 v Slovenske Konjice. Kako so živeli do leta 1976 v graščini (Trebnik) in potem v bloku…

Vse to so drobci iz življenja, danes nepomembni, pa vendar je vsak po svoje sooblikoval njeno življenje: “Ampak vsega me je naučila moja babica,” zatrdi. Babica v Škalcah, ki je živela tam, kjer danes živi njena hči Darinka z možem Jožetom Tominškom. Na oba je navezana, tako kot na vnukinjo in pravnuka: “Darinka lepo skrbi zame. Dobro mi je,” še enkrat poudari in se nasmeji hčerki in zetu, ki sta se v tem času že pridružila obiskovalcem. Seveda nista prišla praznih rok, a za domače pecivo in odlično vino se ni bilo bati, da bi ostalo, saj je bilo tistih, ki so prišli zaželet vse najboljše Trudi Bečan, iz ure v uro več.

Truda Bečan, hči Darinka in zet Jože Tominšek

Jože Tominšek, Truda Bečan, hči Darinka ter predstavnika DU Milka Oder in Anton Obrul