Desetletje umetnosti klekljanja

22. in 23. december 2018 – Ob 10. obletnici delovanja so članice našega društva, ki ustvarjajo s pomočjo klekljanja, pripravile razstavo svojih umetnin v modri dvorani društva. Predstavilo se je šest klekljaric: Zvonka Krajnc, Zofija Voler, Nada Marinšek, Erika Golčer, Danica Kavc in Nadja Buh.

Ob odprtju razstave so zbrane najprej s pesmijo pozdravile pevke Ženskega pevskega zbora DU z zborovodkinjo Ireno Golob, nato pa je Zofija Voler predstavila prvo ustvarjalno desetletje klekljaric. Kot je poudarila, je bila želja po novem znanju živa že precej prej, a šele oktobra 2008 so našle Anico Virant v Žalcu, ki jih je bila pripravljena naučiti klekljanja. “Tečaja v Žalcu smo se udeležile Vida Bezenšek, Anica Hrovat, Erika Golčer, Zvonka Krajnc in jaz. K svojemu znanju smo dodale 40 ur začetnega in 20 ur nadaljevalnega tečaja. Žal sta se Vida in Anica od nas poslovili, a pridružile so se nam učenki Zvonke Krajnc Danica Kavc in Nada Marinšek, pa tudi Nadja Buh. Mojih šest učenk še ne razstavlja, saj so mlajše in se ne morejo v takšni meri posvečati klekljanju,” je povedala Zofija Voler.

Priznanje za ves vložen trud in lepo razstavo je klekljaricam izrekel predsednik društva Anton Obrul, v imenu Turističnega društva Slovenske Konjice pa je razstavljavke pozdravila še Heda Vidmar Šalamon in spomnila, da je društvo konjiških likovnikov že leta 2009 uvrstilo klekljanje v umetnost in odprlo svoja vrata njenim ustvarjalkam. “Hvala, da ste prinesle to umetnost v naše kraje,” je zaključila.

Pozdrav predsednika društva Antona Obrula

Nastop Ženskega pevskega zbora DU Slovenske Konjice

Zofija Voler je v desetletju naredila 1281 klekljanih izdelkov, pri katerih je uporabila 161 vzorcev.