Srčnost, pogum in pridne roke

16. oktober 2018 – V Zrečah so se zbrali prostovoljci programa Starejši za starejše celjske pokrajinske zveze društev upokojencev. Pridružili so se jim predsedniki društev, v katerih deluje program.

Srečanje, ki so ga pripravili prostovoljci iz Zreč, se je začelo z obiskom Večgeneracijskega centra in ogledom nekdanje železniške postaje, obiskovalci iz bolj oddaljenih krajev pa so se z zanimanjem sprehodili tudi skozi zreški park do jezera in si ogledali hotel Dobrava, kjer je bila tudi osrednja prireditev.

Približno tristo prostovoljcev sta najprej pozdravila zreški župan Boris Podvršnik in predsednik DU Zreče Jože Košir, nato pa je zbrane nagovorila regijska koordinatorica programa Ivanka Tofant. “Tu smo se zbrali dobri ljudje celjske regije, ki smo pripravljeni deliti svoj čas z drugimi. Srčnost, pogum in pridne roke, to so naši prepoznavni znaki,” je dejala. Povzela je 13 let delovanja programa na Celjskem in opozorila, da so najbolj ranljivi starejši ljudje v mestih, ki jim ne prizanaša osamljenost. Žal se mnogi srečujejo tudi s pomanjkanjem in celo nasiljem. Opozorila je, da je v domovih za starejše premalo prostora, zato so obiski prostovoljcev na domovih še toliko pomembnejši. Letos, do srečanja v Zrečah, so jih na Celjskem zabeležili že 7435. “Nasmehi in solze sreče naj nas še naprej vzpodbujajo,” je zaključila.

Predsednik PZDU Celje Silvo Malgaj je v svojem vzpodbudnem nagovoru zaželel, da bi program ponovno zaživel v društvih upokojencev Rogaška Slatina in Ljubečna, ter izrazil zaskrbljenost glede vsebine zakona o dolgotrajni oskrbi. Podobno je razmišljala tudi vodja programa pri ZDUS Rožca Šonc: “Zakon o dolgotrajni oskrbi vzbuja zaskrbljenost, saj bi po sedanjem predlogu marsikdo ostal brez nadomestila za pomoč in postrežbo.” Pohvalila je delo prostovoljcev na Celjskem, še posebej pa pokrajinsko koordinatorico, “eno najboljših v Sloveniji.” “V 14 letih smo v Sloveniji naredili 900 tisoč obiskov in nudili 320 tisoč različnih pomoči,” je poudarila obsežno prostovoljsko delo, zaradi katerega je program prejel tudi priznanje Državljan Evrope 2017: “To je nagrada za vsakega prostovoljca v tem programu,” je poudarila in se vsem zahvalila. Da pa jih čaka še veliko dela, dokazuje tudi položaj starejših v Sloveniji: “342 tisoč upokojencev prejema pokojnino pod ali na pragu revščine, preko 9 tisoč jih prejema denarno socialno pomoč,” je opozorila na enega izmed velikih problemov starejših pri nas.

V nadaljevanju srečanja v Zrečah, ki so ga organizatorji obogatili s pestrim kulturnim programom, so se prostovoljci tudi javno zahvalili regijski koordinatorici Ivanki Tofant za njeno nesebično delo. Zahvale so deževale tudi na račun organizatorjev srečanja, ki jih je vodila koordinatorica programa v Zrečah, Tatjana Kotnik.

V večgeneracijskem centru v Zrečah

Konjiški prostovoljci skupaj z množico  prostovoljcev s Celjskega