90 let Marice Pukl

4. junij 2018 – V Konjiški vasi je bilo vse od 2. junija slovesno, saj je svoj 90. rojstni dan praznovala Marica Pukl. Z družino, na čelu s hčerkama Štefko in Bredo, s prijatelji in sosedi. Lepe želje smo ji izrekli tudi predstavniki konjiškega društva upokojencev s predsednikom Antonom Obrulom in tajnico Milko Oder, ki se jim je pridružila tudi prostovoljka programa Starejši za starejše Vikica Šuberger.

Seveda je vse zanimalo, kako v dobri kondiciji dočakaš 90 let. “Preprosto: celo življenje delaš, paziš na red pri prehrani, se izogibaš alkohola…” nam je svetovala. A njeni nasveti so tudi bolj konkretni: “Pazi se prepiha, 6 ur po juhi ne smeš piti, za zajtrk sta najboljša kava in kruh…” Tako dočakaš visoka leta, takrat pa je zelo pomembno, da nisi osamljen.

Gospa Marica je pred štirimi leti izgubila moža, zaradi katerega se je pri 22. letih preselila z domačih Stranic na kmetijo v Konjiško vas in zanjo ves čas tudi skrbela, saj je bil mož v službi. “A ko je človek mlad in zdrav, ni težko delati,” poudari in le mimogrede navrže, koliko košev je morala v življenju znositi. Zdaj živi pri hčerki Bredi, a tudi hčerka Štefka je ves čas nekje blizu, prav tako vsi štirje vnuki. Tako ne preseneti, ko na vprašanje, kdaj ji je bilo v življenju najlepše, odločno odgovori: “Zdaj. Vse mi prinesejo, vse naredijo zame.” Hči Štefka pri tem poudari: “Prej je ona skrbela za nas, zdaj pa je čas, da ji to skrb povrnemo.” Tudi z malo razvajanja pri hrani vred: “Najraje imam gobovo juho in palačinke,” nam še zaupa slavljenka in se veselo nasmeji. Naj še dolgo uživa v sadovih svojega življenja!

Vikica Šuberger, Marica Pukl, Milka Oder in Anton Obrul