Doživetij poln izlet in martinovanje

14. november 2017 – Konjiški upokojenci, za poln avtobus nas je bilo, smo preživeli vsebinsko bogat dan v Slovenskih goricah. Zaokrožili smo ga z veselim martinovanjem na Pernerjevem vrhu.

V Sladkem Vrhu so nas pričakali članice in člani turističnega društva in nam predstavili dejavnosti, značilne za njihov kraj: čebelarstvo, ročna dela, zelišča in celo predelavo in uporabo industrijske konoplje. Poskušali smo razne vrste čajev z medom in dobili nekaj dobrih nasvetov za ohranitev zdravja v zimskih dneh. K čaju so nam postregli še toplo ocvirkovko. Kako se je prilegla!

V bližnjem Brodu na Muri nas je pričakal brodar in nas z brodom popeljal preko reke Mure v Avstrijo. Prijazen vodič nas je ob tem seznanil z zgodovino broda.

Na enem izmed najlepših vrhov v Slovenskih goricah smo si ogledali cerkev Marije Snežne, kjer nas je sprejel župnik. Zanimivo nam je predstavil zgodovino cerkve, dodal nekaj svojih zabavnih misli in nas pogostil z vinom.

V bližini cerkve smo si ogledali stalno razstavo kiparja Gabrijela Kolbiča in njegove znane skulpture iz slovenskega kulturnega življenja.

Kočni cilj je bilo pravo martinovo razvajanje v Zgornji Velki na turistični kmetiji Kauran. Zanimiv in izobražen lastnik nas je pričakal s penino lastne proizvodnje, nato pa smo uživali ob dobri hrani in še boljšem vinu, peli in plesali ob igranju muzikanta. Gospodar nas je povabil tudi v svojo bogato vinsko klet, kjer smo ob degustaciji imenitnih vin o njih slišali tudi marsikaj zanimivega in koristnega. Seveda ni manjkalo veselje in petja, ki se je nadaljevalo še na poti domov.