Na pokrajinskem srečanju z Zrečani

2. avgust 2017 – Na prireditvenem prostoru Vrbje v Ljubnem ob Savinji je bilo pokrajinsko srečanje društev upokojencev celjske regije. V domala dva tisoč glavi množici smo bili tudi člani konjiškega društva upokojencev, ki smo se tokrat odpravili na pot z zreškimi upokojenci – in ni nam bilo žal!

Že v uvodnem nagovoru uradnega dela srečanja je predsednik PZDU Celje Silvo Malgaj izpostavil pereče teme, o katerih smo v nadaljevanju še veliko slišali. To pa so predvsem zdravstvena reforma, predlog zakona o dolgotrajni oskrbi ter predlog zakona o rezervnem demografskem skladu, ki bo v razpravi še do 15. avgusta. „To je izjemno kratek čas z oziroma na pomen tega zakona in na to, kako dolgo že čakamo nanj,“ je poudaril Silvo Malgaj. Seveda je spregovoril tudi o usklajevanju pokojnin, saj vse upokojence zanima, če in kdaj bo do tega prišlo.

Množici zbranih upokojencev sta spregovorila tudi predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Podrobno sta predstavila prizadevanja državnega sveta in ministrstva za zdravje na področjih, ki upokojence najbolj zanimajo, zdravstvena ministrica pa je tudi čestitala društvom upokojencev za vse programe, ki so namenjeni izboljšanju položaja upokojencev, še zlasti skrbi za zdravje. „Mnogo sta nam obljubila,“ je v svojem nagovoru pokomentirala njune besede podpredsednica ZDUS Vera Pečnik, in pozvala zbrane, da ju držijo za besedo: „Stojte nam ob strani, dajajte pobude in ne pozabite, da morajo vse stranke, ki so v parlamentu, poskrbeti za nas!“

Prireditev, bogato tudi s kulturnim programom, je prijetno povezovala Nataša Terbovšek Coklin, po zaključku pa je za prijetne urice druženja poskrbel ansambel Savinjski kvintet. Kljub vročini, ki jo je nekoliko omilila bistra Savinja v neposredni bližini prizorišča, se je marsikdo prešerno zavrtel ob njihovi glasbi, drugi spet pa so si raje ogledali lepo naravo in zanimivosti Ljubnega.

„Lep in vsebinsko bogat dan je bil,“ smo ugotavljali ob vračanju domov. Prijetno, vroče druženje z upokojenci sosednje občine, je temu dodalo še piko na i in obljubo, da bomo to še ponovili.

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar

Vera Pečnik in Silvo Malgaj: „Držati jih moramo za besedo!

Delček konjiških upokojencev v množici

Vera Pečnik, podpredsednik PZDU Celje Emil Hedžet, Milojka Kolar Celarc in Mitja Bervar