Po nordijsko do Vinariuma

21. junij 2017 – Naša rekreativna skupina, ki goji nordijsko hojo, se je tokrat odzvala vabilu Majde in Štefana Vide ter obiskala Lendavske gorice. Pridružil se jim je tudi predsednik društva Anton Obrul s soprogo.

Po prijaznem sprejemu in krepkem zajtrku pri gostiteljih, je večina pod Majdinim vodstvom odšla peš do razglednega stolpa Vinarium Lendava. Pot jih je vodila skozi vinograde in gozdove, tik ob madžarski meji in nato mimo Piramide do Vinariuma, ki je zgrajen na griču v Lendavskih goricah. Stolp okrogle oblike je visok 53,50 metra, na vrhu pa je zastekljen razgledni prostor, od koder seže pogled na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Ko so si pohodniki ogledali lepote, ki se od tod nudijo očem, so se skozi Lendavo, kjer so si ogledali tamkajšnji zanimiv Kulturni dom, vrnili na izhodišče in si privoščili odličen bograč, ki sta ga pripravila Majda in Štefan ter sladke dobrote, ki so jih prinesli s seboj. Seveda ni šlo brez degustacije vin, ki sta jih pridelala v domačem vinogradu in vzgojila v svoji kleti gostitelja.

Čudovit izlet si bodo pohodniki zapomnili tudi po dramatični vožnji proti domu, na kateri so jih spremljale močne nevihte.

Pohodniki pred Piramido, kamnitim obeležjem na najvišji točki Lendavskih goric, ki označuje najvišjo nadmorsko višino teh krajev – 327 metrov nad morsko gladino. Na Piramidi je tudi plošča z geodetskimi podatki. Nekoč je tukaj bila opazovalnica in točka, od koder so meščane obveščali o nevarnostih pred turškimi vpadi v mesto.