Izpod zemlje v srednji vek in na pivo

22. junij 2017 – Pevke ženskega pevskega zbora našega društva in prostovoljke programa Starejši za starejše so skupaj odšle na zaslužen izlet.

Tokrat so si za cilj izbrale bližnje Velenje in ni jim bilo žal. Najprej so se spustile v globine Rudnika Velenje in si ogledale Muzej premogovništva Slovenije, saj je premogovnik neločljivo povezan z zgodovino, kulturo in ekonomijo mesta. Zanimiva je bila multimedijska predstavitev in izlet 160 metrov pod zemljo, kjer so si ogledale, kako je potekalo delo v rudniku nekoč in danes.

Iz rudnika so odšle na Velenjski grad, ki je večji del zgodovine predstavljal središče mesta in je eden najlepših gradov v Sloveniji. Grad je bil zgrajen v 13. stoletju, današnji videz pa je dobil nekaj stoletij pozneje. Nedavno so ga popolnoma obnovili. V njem je raznolika zbirka Muzeja Velenje, ki vključuje tako razstavo o zgodovini Šaleške doline kot tudi stalno razstavo baročne in sodobne umetnosti ter natančno predstavitev nastanka sodobnega Velenja. Pozornost izletnic je pritegnila tudi razstava največje zbirke afriške umetnosti v Sloveniji.

Po izdatnem kosilu so se odpravile še v Žalec in si ogledale fontano piva Zeleno zlato, ki je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Seveda so fontano tudi preizkusile. „Ni slabo, ni slabo,“ so ugotovile.

Po vrnitvi iz globin Rudnika Velenje