Izlet na Dolenjsko – za dušo in telo

9. maj 2017 – Članice ročnodelske delavnice Spominčice se tradicionalno v mesecu maju odpravimo na izlet. Letos smo se odločile, da gremo na Dolenjsko »po Pavčkovi in Slakovi poti«. Povabile smo tudi ostale upokojence, ki so se nam z veseljem pridružili.

Dopoldan so nas sprejeli vodiči Turistično rekreativnega društva Srce Dolenjske v Šentjuriju, kjer je bil rojen Tone Pavček. V Pavčkovem domu smo podoživeli njegovo življenje in poezijo. Ustavili smo se tudi ob kamnitem spomeniku z njegovo reliefno podobo, ki simbolizira njegovo pokončno držo. Ob stebru vodi potka s položenimi 42 betonskimi tlakovci, ki jih je toliko, kolikor je Pavčkovih del.

V Malem Kalu, na kmetiji Barbo, kjer je mladost preživel Lojze Slak, smo se prav tako poklonili njegovemu spominu ob spomeniku z reliefnim portretom. Do spomenika vodi 37 okroglih tlakovcev, ki so razporejeni tako kot tipke na diatonični harmoniki. Na domačiji so nas pogostili z znamenitim »Slakovim štrudlom«, narejenim tako kot ga je imel rad Lojze. Naročil si ga je vsakič, ko se vrnil domov, zraven pa mu je prijal domači cviček.

Izlet smo nadaljevali do Trške gore, posute z vinogradi in zidanicami. Na vrh smo se odpravili peš. Pričakal nas je čudovit pogled na Novo mesto in dolenjsko pokrajino. Videli smo Slakov vinograd in občudovali štiri mogočne lipe. Najmogočnejša je z 8 metri in 30 cm obsega tudi najdebelejša dolenjska lipa. Tukaj je tudi spominska plošča Lojzeta Slaka.

Dolenjci so se izkazali kot dobri gostitelji – najedli smo se dolenjskih dobrot in vse poplaknili s cvičkom. Udeleženci so izlet pohvalili, da je bil to izlet za dušo in telo. (M.O.)