Izobraževanje koordinatorjev

16. – 18. marec 2017 – V Izoli je bilo redno letno izobraževanje koordinatorjev programa Starejši za starejše, ki ga je pripravila Zveza društev upokojencev Slovenije. Zanimivim temam so tokrat skupaj prisluhnili koordinatorji celjske, savinjske, šaleške in koroške regije.

Dosežke programa, ki je v Sloveniji zaživel leta 2004, je predstavila vodja programskega sveta pri ZDUS Anka Osterman. Ugotovila je, da program iz leta v leto raste: „Skoraj 700 tisoč ljudem smo prostovoljci v tem času s svojimi obiski in pomočjo olepšali življenje, marsikomu pa ga tudi osmislili,“ je poudarila. Zgovoren je tudi podatek, da so prostovoljci v Sloveniji v tem programu opravili že 7,5 milijona ur prostovoljnega dela.

Na celjskem območju, kamor sodi tudi naše DU, so po podatkih regijske koordinatorice Ivanke Tofant prostovoljci v letu 2016 opravili 10105 obiskov in zagotovili 5791 različnih pomoči. Največ pomoči so zagotovili znotraj društev upokojencev, po potrebi pa so vključili tudi centre za socialno delo, Rdeči križ, Karitas in druge. „Edini smo, ki iščemo tiste, ki potrebujejo pomoč,“ je poudarila.

Koordinatorji so tudi letos namenili del časa izobraževanju v okviru računalniškega programa Bopro, veliko zanimivega in koristnega pa jim je povedala Marinka Lampreht, ki je predavala o ključnih elementih uspešne komunikacije, o dajanju nasvetov, o pohvali, zahvali in hvaležnosti. Koristne so bile tudi informacije o novostih na področju socialnega varstva, ki so jih prestavili strokovni delavci izolskega Centra za socialno delo.