92 let Ane Jerič

24. junij 2016 – Svoj 92. rojstni dan je praznovala zgovorna in čila Konjičanka, Ana Jerič z Mlinske ceste. Z voščili smo jo obiskali nekaj dni kasneje. „Življenje ni bilo lepo – in je bilo lepo,“ je opisala svojih 92 let in takoj dodala: „V srcu ostane človek vedno mlad.“

V hišici med prometno cesto in šolskim športnim parkom živi z vnukom, saj ji je mož umrl že pred 13 leti. „Bil je mizar v Lip-u in pravi mojster za izdelavo stopnic. Jaz sem sedem in pol let delala v Koku, potem pa sem zaradi zdravja ostala doma in gospodinjila. Pri treh otrocih mi dela ni zmanjkalo,“ pripoveduje. Danes ima v bližini samo še sina, saj je ena hčerka umrla dve leti za očetom, druga živi v tujini. Vedno je rada delala: „Zdaj me v vrt ne spustijo več. Se bojijo zame,“ pove in pohvali snaho, ki za vrt lepo skrbi. Na izlete, kamor je rada hodila, prav tako ne hodi več: „Po hiši pospravljam, berem, televizija je moja družba. Ker sem veliko sama, se z njo tudi pogovarjam,“ hudomušno pove. Družbo ji dela tudi kuža z imenom Spaj.

Starejši Konjičani se je bodo spomnili kot Varuhove: „Sedaj sem iz moje generacije samo še jaz med živimi,“ ugotavlja, a se prav nič ne pritožuje: „Vsa leta od 70 naprej so nam podarjena. Na vse sem pripravljena. Kakor bo, pa bo.“ Za zdravje pa vseeno skrbi: „Vse sama kuham. Najbolj mi diši hrana, kakršno je kuhala že moja mama.“ Preprosto, domače in ravno v pravih količinah. „Vsa leta držim linijo,“ se pohvali. „Držim se pravila, da zadnjič jem ob petih popoldne,“ razkrije še eno podrobnost, ki ji zagotavlja vitko postavo in zdravje. K temu svoje prispeva tudi duševna hrana, brez dvoma. Tudi obiski nekdanjih varovancev: „Ko sem pustila službo, sem 32 let pazila otroke. Lepo je bilo takrat in je sedaj, ko se še vedno oglasijo.“ Lepi spomini grejejo, o tem ni dvoma. Tudi tisti malo starejši, na očeta furmana: „Imel je konje in vozil za Konjičane. Spominjam se, da je vedno, kadar je peljal v oljarno bučnice, nazaj pripeljal „pargo“ (pogačo, ki ostane po stiskanju semen). Nesla sem jo tudi v šolo in zamenjala za žemljo ali kakšno drugo dobroto.“ To je tisti del življenja, za katerega pravi, da je bilo lepo. O onem drugem delu raje ne govori in prav je tako. Še na mnoga zdrava leta, gospa Ana Jerič!

92let - Jerič 1

Predsednik DU Anton Obrul, Ana Jerič in tajnica društva Milka Oder.