Ohranimo zdravje z zelišči

10. junij 2016 – Članice sekcije Kopriva DU Slovenske Konjice so se skupaj s članicami Društva kmetic Zarja in člani Čebelarske zveze Slovenske Konjice predstavile v okviru projekta oživljanja mestnega jedra “Konjice imajo srce” ob 870-letnici obstoja Konjic pod sloganom “Ohranimo zdravje z zelišči, medom in žitom”.

Dogodek se je odvijal na prostoru nove tržnice starega mestnega jedra od ranega deževnega jutra pa do sončnega, poznega popoldneva. Ob lepo pripravljenih stojnicah so članice sekcije Kopriva postregle obiskovalce z domačimi toplimi čaji, raznoraznimi namazi z zelišči in zraven prikazale kuhanje krem z zdravilnimi rastlinami ter predstavile postopek kaljenja kalčkov. Na stojnicah so razstavljale suha in sveža zelišča, opremljena z imeni, tinkture, kreme in čaje. Na posebno povabilo sta se odzvali obe osnovni šoli in organizirano pripeljali okrog sto osnovnošolcev. Izmenjaje so si ogledali predstavitev na tržnici in v Dvorcu Trebnik. Tam sta jih prevzeli Katarina Černec in Helena Ajdnik,, da so si skupaj ogledali okrog dvorca zasajena zelišča. Nato jim je gospa Mihaela Kolar nazorno predstavila zeliščne izdelke v njihovi galeriji. Otroci so pokazali veliko znanja in zanimanja za zelišča in njihovo uporabo.

Tudi stojnici Društva kmetic Zarja s pokušino kruha in drugih kmečkih dobrot in Čebelarske zveze Slovenske Konjice, ki je ponujala opojne medene proizvode, sta bili dobro obiskani.
Lepo je bilo videti mestno tržnico polno vrvenja, smeha, klepetanja in resnih pogovorov, pa tudi klopi so služile svojemu namenu. Skratka, bil je zanimiv in uspešen dogodek. (Ana Butolen)

Koprive 2016 Koprive 2016-1