Jubilejna razstava Spominčic

5. in 6. marec 2016 – V prostorih društva je bila zanimiva razstava ročnih del, ki jo je že deseto leto zapored pripravila skupina Spominčice.

Skupina je s svojim ustvarjalnim delom začela leta 2004 na pobudo Vide Bezenšek in Zofije Voler. Po treh letih je vodenje skupine prevzela Zvonka Krajnc, ki skupino uspešno vodi tudi v tem letu. Število ustvarjalk je s prvotnih 6 naraslo že na 23. Razveseljivo je, da je med njimi tudi precej mladih. Marsikatera je začela z delom tako rekoč iz nič, brez predhodnega znanja, danes pa se lahko pohvalijo z res imenitnimi izdelki, kakršne smo lahko videli tudi na razstavi.

V desetletju so v skupini zaživele številne tehnike. Kvačkanje, pletenje in vezenje so dopolnile z risanjem in slikanjem na steklo, s klekljanjem in številnimi drugimi tehnikami. Tako nastajajo okrasni predmeti, oblačila, nakit, zanimive voščilnice, cvetje… „Vsa ročna dela imam rada,“ ob tem pripomni vodja Spominčic Zvonka Krajnc, ki še ob jutranjem pitju kave ne more odložiti kvačke ali kakšnega drugega pripomočka. Takšna je večina članic skupine Spominčice, zato ne preseneča, da svoje znanje rade prenašajo tudi na druge. Sodelujejo z vrtci, z Lambrechtovim domom in z društvom konjiških likovnikov ter svoje znanje delijo na delavnicah. V bodoče se želijo tesneje povezati tudi s šolami. Pri tem jim želimo veliko uspeha, saj jim je ustvarjanje v veselje, hkrati pa z njim ohranjajo bogato narodovo izročilo.

Razstava2016-5