Srečanje prostovoljcev s Celjskega

6. oktober 2015 – Konjiški prostovoljci v programu Starejši za starejše so se udeležili tradicionalnega letnega srečanja prostovoljcev s Celjskega, ki je bilo tokrat v Vojniku. V ospredju srečanja je bilo izobraževanje, seveda pa je bila to tudi priložnost za sproščeno druženje in izmenjavo izkušenj.

Po pozdravu regijske koordinatorice programa Ivanke Tofant so Marjana Iršič, Barbara Ramšak in Petrina Rosina iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje v celjskem zdravstvenem domu, spregovorile o staranju ter o dejavnikih tveganja s poudarkom na prehrani in telesni dejavnosti. Napotki za zdravje so bili koristni za prostovoljce, seveda pa jih bodo lahko uporabili tudi ob obiskih starejših sokrajanov. Samo lani so prostovoljci s Celjskega opravili domala 9 tisoč obiskov.

Anka Osterman, vodja projekta pri ZDUS, jim je izrekla priznanje za opravljeno delo ter ob tem poudarila pereč problem: „Premalo podpore dobivamo za svoje delo. Samo priznanja niso dovolj – potrebno je zagotoviti pogoje za delo.“ Njen poziv je podprl predsednik DU Vojnik Ivan Robačer: „Družba bo moralo več prispevati, saj je potreb tistih, ki potrebujejo pomoč, vedno več.“ Med tistimi, ki tudi z dejanji podpirajo projekt Starejši za starejše, izstopa Občina Štore. Župan Miran Jurkošek je zato v svojem nagovoru poudaril odlično sodelovanje s prostovoljci: „ Veliko dela opravite namesto mene in občine.“

Lepih besed je bilo slišati še več. Predsednik celjske pokrajinske zveze društev upokojencev Silvo Malgaj je prostovoljce označil za ambasadorje, ki prinašajo starejšim veselje in pomoč. Podpredsednica ZDUS Vera Pečnik je v pozdravnem sporočilu zapisala, da so srčnost, pogum in pridne roke prepoznavni znak prostovoljcev v programu Starejši za starejše, podžupan Vojnika Viki Štokojnik pa je poudaril, da smo starejši v družinah in v družbi še vedno potrebni.

Lepe misli in besede so zbranim prostovoljcem godile, a niso pozabili, zakaj so se zbrali. Ob zvokih ansambla Prijatelji in pesmi moškega zbora iz Vojnika so prisluhnili še direktorju slovenske banke hrane Alenu Novitu ter Mojci Stopar iz društva Spominčica Šentjur in Alenki Vodončnik iz Centra za pomoč obolelim z demenco (projekt je zaživel v Celju), ki sta spregovorili o vse bolj perečem problemu številnih starostnikov, o demenci.

srečanje prostovoljcev 2015-1