Poletni izlet k Velikemu Kleku

11. julij 2015 – Opran poletni dan je bil kot nalašč za obisk najvišje avstrijske gore. Grossglockner, oziroma po naše Veliki Klek, se nam je razkril v vsej svoji osupljivi veličastnosti.

Na izlet smo se konjiški upokojenci odpravili s turistično agencijo Palma. Ko smo se pripeljali skozi Karavanke na avstrijsko stran, smo pot nadaljevali po Dravski dolini mimo Spittala vse do osrčja nacionalnega parka Hohe Tauern in do idilične vasice Heiligenblut. V ozadju vasice se vzpenja mogočen masiv Velikega Kleka, v sami vasici pa je ena izmed najlepših avstrijskih gotskih cerkva, cerkev sv. Vincenca. V njej nas je pritegnil zanimiv poznogotski krilni oltar, ki je delo Michaela Pacherja, na pokopališču ob cerkvi pa spomenik – knjiga z več kot tri sto vpisanimi žrtvami plazov s pobočij Alp.

Pot smo nadaljevali po visokogorski panoramski cesti do razgledne ploščadi Kaiser Franz Josef Höhe. Razgledna ploščad je na višini 2369 metrov, z nje pa je poleg mogočnih gora, na čelu z najvišjim Velikim Klekom (3797 m) mogoče občudovati tudi 9 kilometrov dolg ledenik Pasterze (Pastirica), ki počasi izginja v svoji ledeniški dolini. Seveda poglede pritegnejo tudi radovedni svizci, ki so postali pravi lokalni simbol, ter alpsko rastje. Čudovito cvetje nas je spremljalo tudi ob vratolomni serpentinasti poti navzdol, s koroške na salzburško stran gorskega masiva, vse do jezera Zell am See, ki je eden najpomembnejših turističnih centrov Avstrije. Tu smo sedli k poznemu kosilu in se sprehodili po simpatičnem mestecu. Šele ko je bil čas, da se zberemo na avtobusu, so se odprle nebeške zapornice in dež nas je pospremil na pot proti domu. Umil je ozračje, a lepih vtisov ni izbrisal.

Grossglockner 2015

Na razgledni ploščadi Kaiser Franz Josef Höhe

DSC_0123

V cerkvi sv. Vincenca v vasici Heiligenblut