Zapeli so na Tolstem Vrhu

27. april 2015 – Ženski pevski zbor DU in Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja sta sodelovala na osrednji prireditvi občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje ob dnevu upora proti okupatorju, ki je bila tudi letos ob spominskem domu na Tolstem Vrhu.

Osrednji govornik na prireditvi je bil predsednik konjiškega Območnega združenja Zveze borcev za vrednote NOB Marjan Stramšak. Med drugim je spomnil, da letos mineva sto let od začetka prve svetovne vojne ter 70 let od konca druge svetovne vojne. Pred skoraj natanko 70 leti (25. aprila 1945) je v Pustovi hiši, ob kateri je bila prireditev, umrl komandant Bračičeve brigade Milenko Knežević. Zbrane na prireditvi je nagovoril tudi častni predsednik konjiškega Območnega združenja ZB za vrednote NOB Franjo Marošek.

V kulturnem programu sta naša zbora zapela vsak po dve pesmi, eno pesem pa sta zapela skupaj. Sicer pa ženski pevski zbor sodeluje na teh prireditvah že od leta 1999, ko jih je povabil takratni predsednik Franjo Marošek. „Prepevale smo ob lepem, a tudi ob deževnem in zelo hladnem vremenu. Najprej ob grobu Milenka Kneževića, ob spomeniku pri Gastužu v Špitaliču, kasneje pri spominskem domu, oziroma pri Pustovi hiši. Vedno smo prepevale partizanske pesmi. Nekaj let kasneje so se nam pridružili tudi člani moškega zbora,“ se spominjajo naše pevke.

špitalič 2015

Združena zbora na prireditvi na Tolstem Vrhu, ki so jo tokrat pripravili pod šotorom.