Kreme za domačo rabo

15. april 2015 – Na rednem aprilskem srečanju zeliščarske sekcije Kopriva so se članice pod prijaznim vodstvom gospe Alenke seznanile z izdelavo krem in mazil iz arnike, šentjanževke in ognjiča za lastno uporabo.

Uporabile so hladno stiskano oljčno olje, v katerem so bile namočene zdravilne rastline, kokosovo mast, beli ter rumeni čebelji vosek. V vodni kopeli so stalile sestavine, napolnile kozarčke in si na koncu razdelile mazila in kremice za domačo rabo: mazilo arnike za negovanje ran po poškodbah in operacijah, mazilo šentjanževke za težave pri revmi in protinu, opeklinah, ranah in pikih žuželk, ter ognjičevo mazilo. To bi moralo biti v vsaki domači lekarni, kajti ognjičevo mazilo ima zelo široki spekter delovanja. Zelo učinkovito je za negovanje suhe kože, kot pomoč proti vnetjem, odrgninam in opeklinam, nudi blago zaščito pred soncem, pomaga koži do večje odpornosti, lajša težave pri celjenju ran, opeklin, ureznin in ozeblin ter pri pikih insektov. Blagodejno vpliva tudi na vnete vene ter krčne žile, vnetje danke in zlato žilo.

Članice sekcije so na tem srečanju naredile tudi plan dela za čas, ki prihaja. „V naravi vse brsti in cveti, božja lekarna nam ponuja rožico za vsako težavo, le utrgati jo moramo, jo primerno posušiti ali namočiti, narediti tinkturo, mazilo, čaj ali kaj bolj opojnega na podlagi alkohola in s tem skrajšati čakalne vrste pri zdravnikih in jim omogočiti, da se bodo le-ti ukvarjali s težavami, katerim nismo kos sami,“ pravi Ana Butolen.

koprive 2015 - izdelava krem