Prijateljevanje z Madžari

6. december 2014 – Obiskali so nas predstavniki madžarskega kraja Resznek. Delegacijo, v kateri so prevladovali športniki kegljači, je vodil župan István Kercsmár.

Na kegljišču v Konjičanki so se najprej pomerile moške in ženske ekipe v kegljanju, župan István Kercsmár pa je medtem v spremstvu Hede Vidmar Šalamon obiskal pohorski Resnik, natančneje predsednika tamkajšnje krajevne skupnosti Boruta Pačnika. Madžarski Resznek se je namreč v že kar oddaljeni preteklosti prav tako imenoval Resnik, zato je bila že nekaj časa želja gostov, da spoznajo istoimenski kraj v Sloveniji. O njem sta jim v preteklih letih marsikaj povedala ravno Heda Vidmar Šalamon in Arpad Šalamon, ki sta sodelovala na likovnih kolonijah v Reszneku. Beseda je dala besedo in ker v vasi, v kateri živi približno 300 krajanov, radi kegljajo, odločitev, da bo prvo srečanje ravno kegljaško, ni bila težka.

Po tekmovanju so tekmovalce in ostale zbrane v dvorani Konjičanka nagovorili predsednik našega društva Anton Obrul, župan Reszneka István Kercsmár in podpredsednik našega društva Štefan Vida. Za prevajanje, tako kot tudi za velik del organizacije, je skrbela Vera Malič.

Srečanje je bilo prijetno, zato ne preseneča, da so se udeleženci dogovorili, da se bodo še srečevali. Spomladi 2015 je predvideno najprej športno srečanje v Reszneku, nato obisk pohorskega Resnika v času Jakobovih dnevov, in spet Reszneka – prav tako v času, ko pri njih obujajo stare običaje. Še dobro, da Resznek ni daleč – le nekaj kilometrov od meje s Slovenijo v pokrajini Zala.

Srečanje z Madžari

Kaže, da so v Slovenskih Konjicah postavili trdne temelje nadaljnjega mednarodnega sodelovanja.

Vera Malič in Istvan Kercsmar

Vera Malič in župan Reszneka, ki je v dar prinesel tudi hlebec kruha.

madžarska kri

V njihovih žilah se pretaka madžarska kri: Štefan Vida, Vera Malič, István Kercsmár in Arpad Šalamon.