Srečanje prostovoljcev s Celjskega

27. junij 2024 – Prostovoljci programa Starejši za starejše, ki v našem društvu deluje od leta 2008, so sodelovali na srečanju prostovoljcev pokrajine Celje -Vzhod na turistični kmetiji Kos v Šmartnem v Rožni dolini. Redno letno srečanje je bilo tokrat namenjeno tudi praznovanju 20-letnice programa, ki temelji na človeški toplini, sočutju in solidarnosti.

„To je program, ki je postal srce in duša naše skupnosti,“ je v uvodnem nagovoru poudarila pokrajinska koordinatorica Damjana Lovrenčič, in nadaljevala: „V dvajsetih letih smo dosegli marsikaj. Na tisoče obiskov, na tisoče nasmehov in nešteto trenutkov, ko smo nekomu polepšali dan. Naši prostovoljci in prostovoljke ste dokazali, da ni nič močnejšega od skupnosti, ki skrbi za svoje člane. S svojim delom ne samo da pomagate posameznikom, ampak tudi ustvarjate družbo, ki je bolj povezana, bolj empatična in bolj humana.“ Prostovoljcem je izrekla tudi hvaležnost za njihovo predanost, saj z njihovo pomočjo mnogi starejši ljudje niso več sami v svojih stiskah: „Vi ste tisti, ki prinašate svetlobo v njihove domove in jim vračate občutek dostojanstva ter pripadnosti.“ Izrazila je upanje, da bodo nove generacije prostovoljcev nadaljevale delo in da bomo skupaj še naprej gradili družbo, v kateri nihče ne bo pozabljen, kjer bo vsakdo deležen spoštovanja in podpore, ki si jo zasluži.

O začetkih in razvoju programa v minulih 20-tih letih so spregovorile pobudnice in soustanoviteljice programa Anka Osterman, Rožca Šonc (dr. Mateja Kožuh Novak se je opravičila zaradi bolezni) in Ivanka Tofant, ki je v tem programu že od leta 2005 in je bila dolga leta tudi pokrajinska koordinatorica.

Z izbranimi besedami so prostovoljce nagovorili in se jim zahvalili za delo, ki ga opravljajo, župan Občine Vojnik Branko Petre, podžupan MO Celje Samo Seničar, podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj ter podpredsednik ZDUS Stanko Kranvogel.

O delu v minulih 20 letih je obširneje spregovorila operativna vodja programa na ZDUS Rožca Šonc in nanizala vrsto zgovornih podatkov: „V dvajsetih letih nam je uspelo vključiti 218.828 uporabnikov, opraviti 1.400.351 obiskov, izvesti in organizirati 737.508 pomoči in storitev, ki jo je prejelo 130.678 uporabnikov. Opravili smo več kot 123 milijonov prostovoljskih ur!“ Podrobnosti o delu prostovoljcev programa v celjski pokrajini je predstavila Damjana Lovrenčič. Med drugim smo lahko slišali, da je 210 prostovoljcev v prvem letošnjem polletju opravilo 4124 obiskov pri 2158 osebah, ki so jim zagotovili tudi 1035 različnih pomoči.

Sicer pa so se na srečanju s šopkom zahvalili tudi DU Šmarje pri Jelšah, ki se je v program vključilo že leta 2004 in prostovoljki Elizabeti Fidler, ki vse od takrat deli srčnost in dobroto starejšim so krajanom .

V kulturnem programu so sodelovali Duo Del Negro, Etno skupina Sončnice iz DU Ostrožno, za dodatno mero dobre volje pa je poskrbel še ansambel Milana Verbotna. Vsi nastopi so bili humanitarne narave. Za sladko presenečenje je znana celjska slaščičarna Zvezda podarila veliko jubilejno torto.