90 let Brede Fidler

25. oktober 2023 – Predsednica društva Milica Dabanovič in koordinatorica programa Starejši za starejše Milena Brečko Poklič sta z dobrimi željami obiskali Bredo Aleksandro Fidler za njen 90. rojstni dan.

Čeprav Breda Fidler že dolga desetletja živi v Slovenskih Konjicah, jo spomini še vedno vežejo tudi na rodno Celje, na Gaberje, in na čase, ko se je še pisala Sajovic. „Zelo lepo otroštvo sem imela. Oče je delal v starem Emu. Bil je tudi violinist. Mama, ki je prišla s Primorske, pa je bila prava dama, kar se je poznalo tudi pri vzgoji. Že od otroštva imam veselje z lepimi oblačili in z urejenostjo.“ No, potem je mlada Breda, violinistova hči, spoznala mladeniča Fidlerja in se z njim poročila. Ker je moža službena pot prinesla v Slovenske Konjice, sta tu ustvarila dom in družino.

Konjičani se je spominjamo kot računovodkinje v nekdanjih SIS-ih in v KS: „Svet številk imam rada in me je to delo veselilo,“ pravi. A najlepše spomine ima na delo v knjižnici, saj je bilo najbolj umirjeno. Vedno je cenila mir. Tudi zato ima rada Slovenske Konjice. Ob skrbi za dom in družino je zelo rada šivala gobeline in urejala vrt. Tudi spremljanje politike ji je bilo v veselje. Vse to je z leti opustila, še vedno pa je rada lepo urejena. Ko pridejo težave, se jim postavi po robu s prepričanjem, da vse mine. Dobro in slabo. To jo je tolažilo tudi ob moževi dolgotrajni bolezni in smrti pred sedmimi leti.

Zadnja leta, ko so tudi njo obiskale bolezni, jim neustrašno kljubuje. Osrečuje jo mir v domači hiši, predvsem pa obe hčerki: „Res imam srečo, da Petra živi tako blizu,“ zadovoljno pripomni. Z njo se še sprehodi na krajše razdalje, nekdanji dolgi pohodi pa so le še spomin. „V teh letih se ne moreš počutiti ravno mlad, vendar me leta ne obremenjujejo. Rada imam svojo družino, poznam bližnje sosede, za druge ljudi pa se ne zanimam.“

Ob jubileju nima velikih želja – le da bi lahko čim dlje uživala v miru svojega doma in v družbi obeh hčera.

Hči Petra, slavljenka in Milica Dabanovič