Sto prijaznih let Blanke Grbac

4. september 2023 – Predstavniki društva na čelu s predsednico Milico Dabanovič smo z lepimi željami obiskali našo dolgoletno članico Blanko Grbac, ki je 2. septembra dopolnila 100 let.

Zadnje desetletje zadovoljno živi z družino hčerke Darje Habjan v Škalcah, a pot do tja je bila dolga in zavita. Velika gospodarska kriza v začetku prejšnjega stoletja je botrovala odločitvi njenih staršev, da se iz Češke preselijo v Slovenijo, v Maribor. Takrat 8-letna deklica se je leta 1931 znašla v novem okolju, se naučila slovensko in hkrati ohranila svoj materni jezik. Med 2. svetovno vojno so jo skupaj s starši izselili v Bosno. V bližini Sarajeva je bila manjša tovarna, ki jo je prevzel oče. „V zgradbe v naši bližini so po kapitulaciji Italije Nemci naselili nekdanje italijanske vojake. Med njimi je bil tudi čeden Istran Marjan, iz Pule doma. Drug drugemu sva se dopadla. Ko so njegovi tovariši odhajali, me je vprašal, če naj gre z njimi, pa sem rekla, da ne,“ je pripovedovala ob svoji 90-letnici. Po končani vojni sta se poročila in ker je bil mož po poklicu usnjar, sta leta 1946 prišla v Slovenske Konjice. Mož se je zaposlil v Konusu, Blanka je bila vrsto let doma z otrokoma Marjanom in Darjo. „Ko sem bila stara že 40 let, sem se zaposlila v Koku, kjer sem ostala 13 let, prej pa sem krajši čas delala v pisarni v Konusu,“ je na kratko povzela delo izven domačega okolja.

Moža je izgubila leta 1978. To je še vedno žalosten spomin, a v življenju Blanke Grbac je vedno prevladovala vedrina. Prepričana je, da je življenje lepo in pri stotih letih začudena, da so tako hitro minila: „Ne morem si misliti, da imam sto let. Sploh jih ne čutim,“ pravi. K temu je gotovo največ prispeval ravno njen odnos do življenja. Kot potrjujejo njeni najbližji, se nikoli ni jezila, nikoli pritoževala. „Vedno je umirjena, pravi družinski sonček,“ jo opiše hči Darja.

Zdaj, pri stotih, je življenje seveda drugačno kot nekoč, a gospa Blanka še vedno rada bere, gleda televizijo, pozorno posluša in uživa v družbi svojih najbližjih. Rada je z njimi in rada je v naravi, kjer občuduje prelepe razgleda, ki se očesu ponujajo s Škalc.

Ob praznovanju je bila presrečna, ker se je zbrala vsa družina. Štiri vnuke ima in že prav toliko pravnukov. Polovica jih živi v bližini, polovica v Nemčiji, saj se je sin Marjan že pred 53 leti preselil v Berlin. Kljub temu se družinske vezi niso nikoli pretrgale in tudi zato je bilo jubilejno praznovanje prelepo. Še več tako lepih praznovanj ji želimo!

Slavljenka Blanka Grbac, za njo prostovoljka programa Starejši za starejše Albina Pekovšek, predsednica DU Milica Dabanovič, častni član društva Anton Obrul, hči Darja in sin Marjan