Prostovoljci na Rajskem otoku

27. junij 2023 – Prostovoljci programa Starejši za starejše pokrajine Celje – Vzhod so se zbrali na očarljivem Rajskem otoku na Proseniškem.

V pokrajini Celje – Vzhod je v program Starejši za starejše vključenih 19 društev upokojencev z 227 prostovoljci, kar glede na to, da na njihovem območju živi skoraj 14 tisoč starejših od 69 let, ni veliko. A kot je v vsebinsko bogatem nagovoru prostovoljcem poudarila pokrajinska koordinatorica programa Damjana Lovrenčič: „Skupaj smo močni, skupaj gradimo boljši svet vseh nas.“ Prostovoljcem se je zahvalila za pogum, srčnost in predanost, s katero bogatijo vsako lokalno skupnost in poudarila, da je program most med generacijami zrelih let ter da z njim gradimo bolj povezano in sočutno skupnost. Pohvale programu in zahvalo prostovoljcem so izrekli tudi podžupanji občin Šentjur Silva Koželj in Dobrne Branka Gal ter župan občine Štore Miran Jurkošek. Ob zahvali prostovoljcem pa je vodja programa Rožca Šonc ugotavljala, da program, ki bo prihodnje leto slavil 20-letnico, še vedno nima svojega pravega mesta v državi: „A ima ga v srcih uporabnikov, ki vas vsak dan pričakujejo!“ Opozorila je tudi na zaskrbljujoče podatke analize programa, saj ti kažejo, da kar 42 odstotkov starejših ne bi moglo plačati pomoči, 20 odstotkom pa lastni prihodki ne zadoščajo za življenje. „Tudi dolgotrajna oskrba ne bo dosegla in vključila vseh potrebnih pomoči,“ je zaključila.

Zbrane je z izbranimi besedami pozdravila tudi dolgoletna podpredsednica ZDUS Vera Pečnik, srečanje pa je bilo tudi priložnost za voščilo prejšnji regijski koordinatorici programa Ivanki Tofant, ki je ravno na dan srečanja praznovala rojstni dan. To je bil tudi uvod v sproščeni del srečanja prostovoljcev, v katerem sta zaigrala in zapela glasbenik Leon Ašenberger ter ansambel Dobra volja.

Del konjiških in vitanjskih prostovoljcev

Vera Pečnik, Damjana Lovrenčič, Rožca Šonc in Ivanka Tofant