90 let Milice Hižak

4. maj 2023 – 27. aprila je slavila 90 let življenja Milica Hižak. Med številnimi prijatelji, sosedi in znanci, ki so ji zaželeli vse najboljše, sta bili tudi prostovoljka programa Starejši za starejše Albina Pekovšek in koordinatorica tega programa Milena Brečko Poklič.

Tako čilih in z življenjem zadovoljnih slavljenk, je malo. Najbolj jo osrečujeta hčerki Tatjana in Irena, štirje vnuki in prav toliko pravnukov. „ Kako so me presenetili in razveseli za rojstni dan! Vnuk Primož me je že lani spraševal, kaj bo drugo leto, letos pa so že ob šestih zjutraj prišli in vse okrasili. Pa kako čudovito je bilo družinsko praznovanje v Tepanju! Vsi, ki sem jih povabila, so prišli. Peli smo in plesali, da je bilo veselje!“ Za kondicijo se pri Milici Hižak ni bati, saj se, med drugim, še vedno vozi s kolesom: „Dan pred rojstnim dnevom sem bila z njim v trgovini.“

Slavljenka je tako rekoč že celo življenje doma ob vznožju Škalc. Tu se je rodila na veliki kmetiji, kjer je po zgodnji smrti očeta na 10 hektarjih zemlje ostalo 5 žensk. „Z mamo in sestrami smo vse zmogle. Kaj pa naj bi drugega?“ Res je, da ni mogla v uk za šiviljo, a se je vsega naučila sama. Tako dobro, da je učila tudi druge in slovela kot odlična šivilja.

V Zrečah je spoznala fanta, ki je prišel kot izučen kalilec tja na delo iz hrvaškega kraja Kotoriba, se z njim poročila in nekaj let preživela v Zrečah. Ta čas sta z možem urejala staro domačijo v Škalcah, kamor sta se potem, že s hčerkama, vrnila. Zdaj je že 33 let vdova: „Čudovitega moža sem imela. Vsakega dela se je lotil,“ se spominja. A življenju ničesar ne očita, saj ji je, obkroženi z ljubečo družino, lepo: „Čudovito skrbijo zame.“ Vrača jim z ljubeznijo in dobro voljo.

Albina Pekovšek in Milica Hižak