Srečanje prostovoljcev ob polnoletnosti

12. december 2022 – V Zrečah so se zbrali prostovoljci programa Starejši za starejše, Pokrajine Celje – vzhod. Pridružili so se jim vodja programa pri ZDUS, Rožca Šonc, župan Zreč Boris Podvršnik in župan Štor Miran Jurkošek, podžupanja občine Dobrna Branka Gal ter predsedniki društev upokojencev. Zbrane sta pozdravili predsednica PZDU Celje, Zdenka Jan in koordinatorica programa za območje Celje – vzhod, Damjana Lovrenčič.

Kot je dejala moderatorka dogodka, Marija Sodin, so se v Zrečah zbrali “sončni ljudje” z izjemnim občutkom do sočloveka. Njene besede so v svojih nagovorih potrdili gostje, ki so se tudi zahvalili prostovoljcem za njihovo humanitarno poslanstvo, Rožca Šonc pa je besede zahvale obogatila s številnimi podatki. Od leta 2004, ko je zaživel program Starejši za starejše, se je vanj vključilo 286 društev upokojencev s 3554 prostovoljci. V program so doslej vključili 209 tisoč starejših od 69 let, opravili milijon in 400 tisoč obiskov ter organizirali 600 tisoč pomoči za 109 tisoč uporabnikov. „Opravili smo 11,5 milijona prostovoljskih ur. Če ocenimo uro le s 6 evri, je naš prispevek težak 109 milijonov evrov,“ je orisala 18-letno delo. Povedala je še, da so v program v letu 2022 vključili 60 tisoč starejših, kar je 3-krat več kot je stanovalcev v domovih. „Žal je vaša pokrajina na četrtem mestu glede na število starejših, ki si pomoči ne bi mogli plačati. Kar 20 odstotkov je takšnih, ki jim lastni prihodki ne zadoščajo za življenje,“ je zaključila.

Podatke z državne ravni je dopolnila regijska koordinatorica Damjana Lovrenčič. V pokrajini Celje – vzhod je v program vključenih 19 društev upokojencev z 254 prostovoljci. „Močno si želimo, da bi se nam pridružila še preostala društva, saj povsod starejši, ki živijo doma, potrebujejo pomoč.“ Prostovoljci se tega zavedajo in skušajo pomagati po svojih močeh. Kadar ne morejo sami, poiščejo pomoč pri drugih humanitarnih organizacijah. Pogosto se med njimi in uporabniki stkejo pristne vezi: „Biti prostovoljec je poslanstvo!“ je poudarila. Na kratko je spregovorila tudi o evropskem projektu e-oskrbe, ki do 30. 9. 2023 zagotavlja brezplačno uporabo te storitve, ki marsikomu omogoča, da ostane dlje in bolj varno doma. V Sloveniji so že zapolnili 5 tisoč zagotovljenih priključkov (od tega v pokrajini Celje – vzhod 315), veliko pa je še potreb, zato je ZDUS že dal vlogo za še 4 tisoč. Prostovoljci tako še vedno zbirajo potrebe oziroma soglasja, ki pa so zaenkrat „na čakanju“.

Regijska koordinatorica se je ob zaključku zahvalila vsem prostovoljcem in koordinatorjem programa, še posebej pa dvema koordinatoricama, Sonji Korošec iz Dramelj in Tatjani Kotnik iz Zreč, ki sta v programu sodelovali vse od začetka, letos pa sta z delom končali: „S svojo srčnostjo sta vzpodbujali prostovoljce in jim pomagali reševati probleme,“ je poudarila.

Srečanje so z odličnim petjem polepšala dekleta iz Gimnazije Celje Center, malčki iz domačega vrtca ter etno skupina Sončnice z Ostrožnega, član DU Dobrna Stanislav Pečnik pa je poskrbel za paleto fotografij prostovoljcev na velikem platnu.

Prireditev je v celoti uspela, za kar imajo zasluge tudi člani DU Zreče in osebje hotelov Dobrava, Damjana Lovrenčič pa je poskrbela tudi za presenečenje: ker projekt Starejši za starejše letos slavi 18 let delovanja, so mu zbrani nazdravili ob polnoletnosti in se posladkali s torto.

Srečanje prostovoljcev v večnamenski dvorani Term Zreče, v ospredju gostje

Konjiške prostovoljke s predsednico društva upokojencev

Damjana Lovrenčič, dolgoletna regijska koordinatorica Ivanka Tofant, Sonja Korošec in Tatjana Kotnik.

Prisrčen nastop vrtčevskih otrok