Oddih na Rogli

Avgust 2022 – V prvem, najbolj vročem tednu avgusta, so se članice zeliščarske sekcije Kopriva odločile preživeti teden dni oddiha na Rogli.

Nabirale so zdravilna zelišča – od smetljike, rumene lakote, zlate rozge, lisičnjaka do drobno cvetnega vrbovca, pa tudi črne detelje je bilo v izobilju. V tem času so zorele tudi borovnice in so se z njimi posladkale. Iz sveže nabranih gob je zadišalo iz kuhinje tudi po gobovi rižoti.

Zjutraj jih je zbudil vonj sveže pečenega kruha iz njihove kuhinje. Po obilnem zajtrku so se vsako jutro odpravile na pohod. Ogledale so si Lovrenška jezera, prehodile Škratovo pot, postale na energijskih točkah, zraven pa pridno nabirale zdravilne rastline in izmenjavale mnenja o koristnosti, zdravilnosti, pripravi in njihovi uporabi.

Na koncu so si obljubile, da se prihodnje leto ponovno umaknejo v gorski svet nabirat zelišča, kajti nekatera od teh rastejo le na višje ležečih pašnikih, travnikih in gozdu, pa tudi druženje je izrednega pomena, kajti le tako pride do pretoka informacij, mnenj in izkušenj. (Ana Butolen)