Kopriva na izletu

9. oktober 2019 – Na zadnjem delovnem srečanju zeliščarske sekcije Kopriva so članice ugotovile, da so si po celoletnem delu zaslužile izlet. Odločile so se, da obiščejo Čar vrta, ki je v zasebni lasti gospe Nade Vreže, nahaja pa se blizu cerkve Sv. Roka nad Šmarjami pri Jelšah.

Nada Vreže je bila dolgoletna predavateljica na vrtnarski srednji šoli, na svojem vrtu pa je teorijo spremenila v prakso. Ustvarila je res prekrasen vrt, kjer so potke tlakovane z opojnimi nizko rastočimi zelišči, ki prehajajo v cvetlične gredice, te v oblikovane grme in sredi negovane trate se bohotijo eksotična drevesa, ki so delno dediščina njenih staršev. V sredo, 9. oktobra, jih je pričakala z cvetličnimi obloženimi kruhki in sokom rdeče bazilike ter jih popeljala po vrtu. Za spomin je vsaka dobila semena muškatne buče.

Polne lepih vtisov so nadaljevale pot do Svetih Gor nad Bistrico ob Sotli. Tam jih je pričakal Zrečan, gospod Damjan Kejžer, rektor svetišča in jim razložil zgodovino glavne cerkve ter štirih kapelic, od katerih najstarejša kapela, ki je posvečena sv. Juriju, datira v deveto stoletje našega štetja. Od najvišje umeščene kapele, posvečene Lurški Materi Božji, je prelep razgled na hrvaško Zagorje, Donačko goro in Boč, ob lepem vremenu pa je videti tudi obronke Pohorja in Kamniške Alpe.

Ob robu ceste jih je ob povratku v dolino presenetila tabla z napisom: “Življenje brez praznika je kot dolga pot brez gostilne”. In ker je bila pot res dolga, so se za kosilo ustavile v gostišču, ki je znano po ponudbi kapunov in tudi ostala hrana je dobra in prijazno postrežena.

Prehitro je minil čas namenjen za druženje in komaj čakajo na naslednjo sredo, ko se bodo zopet srečale in pripravljale čaje za dobrodelno akcijo Drobtinica. (Ana Butolen)