Na mednarodnem srečanju upokojencev

31. avgust 2019 – Sodelovali smo na 27. mednarodnem srečanju upokojencev v Pliberku na avstrijskem Koroškem, ki so ga pripravili v okviru 626. Pliberškega Jormaka.

Sobota je na velikem sejmu/Jormaku, na katerem se je letos predstavljalo 360 razstavljavcev iz 6 evropskih držav, za koroške Slovence že vrsto let poseben dan. Takrat se v „Svaveji uti” ali slovenski hiši na enem mestu pod velikim šotorom srečajo člani društev upokojencev iz cele Slovenije ter seveda iz avstrijske Koroške.

Prireditev pod šotorom, kamor so vabili prijetni zvoki Godbe ljubljanskih veteranov, se je začela s pozdravnim nagovorom predsednika Društva upokojencev Pliberk in župana mestne občine Pliberka Stefana Visotschniga. Zbrane upokojence iz Avstrije in 15 slovenskih društev upokojencev sta pozdravila tudi predsednik ZDUS Janez Sušnik in podpredsednica Vera Pečnik. V kulturnem programu so se predstavile pevske in glasbene skupine društev upokojencev iz cele Slovenije, med njimi tudi Ženski pevski zbor DU Slovenske Konjice pod vodstvom Irene Golob. Naše društvo je na posebnem razstavnem prostoru predstavilo tudi ročna dela skupne Spominčice.

Po srečanju smo si na glavnem trgu ogledali slavnostno povorko s predstavitvijo več kot sto skupin. Prevladovale so kulturne in zgodovinske, predstavila pa so tudi podjetja iz Pliberka in okolice.

Konjiški upokojenci, med katerimi je bilo največ pevk ženskega pevskega zbora ter prostovoljk programa Starejši za starejše, smo si v nadaljevanju dneva ogledali še grad Elberstein, ki ga je je z večletnim ročnim delom zgradil globaški umetnik Johan Elbe in je postal turistična atrakcija Globasnice, nato pa po izboru vodje izleta Romana Padežnika še priljubljeno Klopinjsko jezero. To jezero se prišteva med najtoplejša kopalna jezera v Evropi, privablja pa predvsem s svojo urejenostjo in bogato ponudbo različnih aktivnosti.


V Svaveji uti se je zbrala množica upokojencev, večina iz Slovenije.

Pevke našega ženskega pevskega zbora med nastopom

Za vabilo in gostoljubnost se je organizatorjem zahvalil tudi naš predsednik Anton Obrul.

Skupinski posnetek izletnikov ob Klopinjskem jezeru