Srečanje prostovoljcev v Zrečah

4. julij 2019 – V Zrečah se je zbralo več sto prostovoljcev programa Starejši za starejše in predsednikov društev upokojencev iz celjskega območja. Srečanje so že četrtič skrbno pripravili zreški prostovoljci na čelu s koordinatorico Tatjano Kotnik.

Po ogledu na novo urejenega dela parka pri Termah Zreče so v dvorani zbrane prostovoljce najprej razveselili plesalci iz DU Štore, ki so si nadeli zgovorno ime Malo levo, malo desno, nato pa je zbrane pozdravila Tatjana Kotnik. Spregovorila je tudi o tem, zakaj se prostovoljci odločajo za svoje zahtevno, a lepo delo, in pohvalila razumevanje in dobro sodelovanje zreške občine pri pomoči starejšim. “Ovira pri delu je pomanjkanje denarja, vedno manj pa je tudi volje za vključitev v prostovoljstvo,” je poudarila dva problema, katerima so tudi v nadaljevanju namenili precej pozornosti. Da v Zrečah podpirajo program Starejši za starejše, je poudaril tudi podžupan občine Drago Šešerko.

Osrednja govornica na srečanju je bila regijska koordinatorica programa Ivanka Tofant: “Vem samo to, da nas naši vrstniki potrebujejo, da si želijo naše družbe,” je med drugim dejala. Ugotavljala je, da je življenje večine starejših težko in da se žal v zadnjih 14 letih, kar program deluje, še ni veliko spremenilo na bolje. Zaradi hitrejšega naraščanja cen kot pokojnin je veliko revščine, zaradi današnjega načina življenja in dela je vse več osamljenosti. Potrebe po pomoči rastejo, a prostovoljci delo vse težje zmorejo, saj so iz dneva v dan starejši, mladih pa ni, čeprav: “Obiski ali pomoč drugim so balzam za nas same!” Povedala je še pretresljivo, žal resnično zgodbo o 70-letnici, ki se je opekla z likalnikom, s katerim se je v mrazu grela, o njenem hrepenenju po družbi. Prostovoljka, ki jo je našla opečeno, je o težkih razmerah obvestila Center za socialno delo, ki je sicer poskrbel zanjo, a ji je vzel psa. Tako je prostovoljka ob naslednjem obisku našla ženico sedečo na tleh, kjer so ji delale družbo podgane. “Tako vidimo, kaj naredi osamljenost,” je zgodbo zaključila Ivanka Tofant. Predvsem zato je program tako pomemben. Da bi ga razširili še na društva, kjer doslej zanj niso imeli posluha, je koordinatorica napovedala obiske vseh takšnih DU skupaj z Damjano Lovrenčič, koordinatorico iz DU Dolgo Polje.

O pomenu prostovoljstva je občuteno spregovorila tudi Milena Volavšek iz Loč, vdova lani umrlega koordinatorja programa Marjana Volavška. “Sreča so trenutki, vse ostalo je življenje,” je med drugim dejala. Vodja programa na ravni ZDUS Rožca Šonc se je zahvalila vsem prostovoljcem in spregovorila tudi o minulih 14 letih: “Toliko let programa je veliko. V tem času smo na vrata starejših potrkali več kot milijon-krat…” V imenu PZDU Celje je zbrane pozdravil podpredsednik Drago Prtenjak, ki je ob zahvali prostovoljce še pozval, da podpišejo peticijo za sprejem nujno potrebnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Dobrodošlico je zbranim izrekel tudi podpredsednik zreškega DU Anton Ošlak.

Srečanje so s prijetno glasbo obogatili ansambel družine Ravničan Hribovci ter dekliški ansambel Me tri do polnoči. S svojimi medenimi izdelki se je predstavila tudi družina Žvikart, za uspelo srečanje pa so imeli pomembno vlogo tudi zaposleni v Uniturju oziroma v hotelu Dobrava.

Za spomin na Zreče je Tatjana Kotnik podarila Rožci Šonc in Ivanki Tofant darilo, ki so ga izdelali v zreškem več generacijskem centru.