Zmanjšajmo ogroženost z rakom

10. april 2018 – V dvorani Patriot smo prisluhnili predavanju z naslovom Evropski kodeks proti raku, v izvedbi Jasmine Staroveški Anderlič, dr. med., specializantke javnega zdravja, in diplomirane sanitarne inženirke Tatjane Škornik Tovornik ter ambasadorke Programa Svit Sonje Punčuh. Predavanje smo izvedli v okviru projekta Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku. Izvajalec je bilo Društvo za boj proti raku regije Celje, v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in Onkološkim inštitutom RS, ob finančni podpori Ministrstva za zdravje RS.

»V Evropskem kodeksu proti raku gre za nabor 12 z dokazi podprtih nasvetov, ki nagovarjajo vsakogar izmed nas in družbo v celoti pri prizadevanjih za zmanjšanje ogroženosti z rakom. Vemo, da bi lahko z upoštevanjem vseh nasvetov preprečili skoraj polovico rakavih obolenj. Ko se rak že pojavi, pa lahko z njegovim zgodnjim odkrivanjem bistveno zmanjšamo umrljivost in ohranjamo kvaliteto nadaljnjega življenja. Dobra novica pri tem je še ta, da z upoštevanjem priporočil in zdravim življenjskim slogom zmanjšamo ne le ogroženost z rakom, pač pa tudi tveganje za druge kronične nenalezljive bolezni (na primer bolezni srca in ožilja, kronična obolenja dihal, debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in druge kronične bolezni),« je povedala Jasmina Staroveški Anderlič, dr. med., specializantka javnega zdravja, z Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Radi bi opozorili, da v prizadevanjih za zdrav življenjski slog in opustitev škodljivih navad in zasvojenosti niste sami. Med drugim so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih na voljo različni programi in delavnice (na primer za opuščanje kajenja), ki vas lahko podprejo na poti k boljšemu zdravju. Spodbujamo vas, da se o številnih možnostih natančneje pozanimate in se koristnih aktivnosti tudi udeležite,« je še poudarila Jasmina Staroveški Anderlič.

Tatjane Škornik Tovornik je na začetku predavanja za ambasadorja Evropskega kodeksa proti raku imenovala predsednika društva Antona Obrula in Sonjo Punčuh, ki je sicer že ambasadorka programa Svit, s pomočjo katerega lahko pravočasno odkrijejo raka debelega črevesa in danke. Sonja Punčuh je ob zaključku predavanja predstavila tudi svojo izkušnjo s tem programom in toplo priporočila vsem, da se vabilu k sodelovanju v programu odzovejo, prav tako pa tudi vabilom v okviru programa Dora in Zora, saj ti preventivni programi resnično rešujejo življenja.

Jasmina Staroveški Anderlič, Sonja Punčuh, Anton Obrul in Tatjana Škornik Tovornik