Izobraževanje koordinatorjev

17. – 19. marec 2018 – Koordinatorji programa Starejši za starejše so se tudi letos zbrali na izobraževanju, ki ga je ZDUS pripravil v Izoli. Tokrat so zanimivim in poučnim temam skupaj prisluhnili koordinatorji iz društev upokojencev celjske, savinjske, šaleške in koroške pokrajinske zveze društev upokojencev, med njimi tudi koordinatorji iz DU Slovenske Konjice, Loče, Zreče in Vitanje.

“Človek potrebuje drugega človeka,” je že v uvodu ob pregledu opravljenega dela poudarila bistvo programa, ki ga je lani prepoznal tudi Evropski parlament in mu podelil prestižno nagrado Državljan Evrope, vodja programskega sveta programa pri ZDUS Anka Osterman. Prostovoljci namreč v domove starejših od 69 let po velikem delu Slovenije prinašajo prav zavedanje, da nihče ni pozabljen.

Od začetka programa v Sloveniji leta 2004 do lani so zabeležili že 944 tisoč obiskov in 360 tisoč različnih pomoči starejšim, samo lani 57 tisoč obiskov in preko 25 tisoč pomoči. Na območju Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje so prostovoljci lani obiskali domala deset tisoč ljudi in zagotovili 5845 pomoči. Samo v DU Slovenske Konjice so lani zabeležili 837 obiskov, od vključitve v projekt domala 6500. Čeprav so številke občudovanja vredne, so cilji še višji: vključiti v projekt prav vse starejše od 69 let. K lažjemu delu bi po mnenju Anke Osterman veliko prispevala še profesionalizacije pokrajinske ravni, sistemska rešitev pridobivanja podatkov in na osnovi programa izdelane ocene kakovosti socialnega in zdravstvenega stanja starejših na lokalni ravni.

Koordinatorji programa so v Izoli med drugimi prisluhnili Marinki Lampret, ki je govorila o socialnih odnosih v starosti in predstavila plesno-gibalno terapijo. O spremembah na področju financiranje programa sta govorila Irena Zajec in Janez Ferjan. Del časa so namenili tudi usposabljanju za delo z računalniškim programom Bopro.