Ker jim ni vseeno

21. september 2017 – V Vojniku so se zbrali prostovoljci programa Starejši za starejše celjske pokrajinske zveze društev upokojencev.

V celjski pokrajini je v program vključenih 19 društev upokojencev. Kot je na srečanju poudarila predsednica programskega sveta programa pri ZDUS Anka Ostrman, je ravno na Celjskem program najbolj razvit, saj prostovoljci opravijo največ obiskov pri starejših od 69 let in jim tudi zagotovijo največ pomoči. Program sam sicer deluje v Sloveniji že 13 let in v tem času so vanj vključili 170 tisoč ljudi. Prostovoljci so opravili preko 885 tisoč obiskov in zagotovili preko 320 tisoč pomoči. Zanimivi, še bolj pa zaskrbljujoči, so tudi podatki, ki so jih zbrali v okviru programa. Anka Ostrman je opozorila na najbolj pereče: „Več kot 22 odstotkov od 170 tisoč vključenih živi samih, 2 odstotka nima rednega dnevnega obroka, 34 odstotkov ne bi zmogla plačila pomoči, če bi jo potrebovali…“ Tudi zaradi takšnih podatkov se organizirani upokojenci vključujejo v družbeno dogajanje in jim ni vseeno, kaj bo na primer z demografskim skladom, ali kakšne bodo pokojnine v prihodnosti.

Prostovoljci v programu Starejši za starejše lahko omilijo le del stisk ljudi: „Vem, da je boleče za vse nas, ko se soočamo z vrstniki, ki ne potrebujejo samo lepe besede, ampak tudi stvari, ki so potrebne za vsakdanje preživetje. Kako nemočni in žalostni se počutimo ob spoznanju, da nekateri ne živijo življenja, ampak življenje le preživljajo. Za takšne ljudi smo mi prostovoljci žarek upanja,“ je v svojem nagovoru med drugim dejala regijska koordinatorica programa Ivanka Tofant. „Zaskrbljujoče je, da se zelo malo mlajših upokojencev vključuje v naš program. Kdo bo nadaljeval naše poslanstvo, ali za nami res prihaja družba, ki želi za vsak korak plačilo?“ se je vprašala.

Da je danes med nami še veliko ljudi, ki želijo prisluhniti in pomagati, je potrdilo tudi srečanje v Vojniku. Prostovoljcem se je zahvalil župan Vojnika Branko Petre: „Položaj upokojencev ni takšen, kot bi moral biti. Med ljudmi so stiske in kar je najhujše, mnogi stiske skrivajo. Vaš program ogromno naredi za to, da se vidi dejansko stanje – šele potem lahko ukrepamo in po svojih močeh ljudem izboljšamo življenje.“ Predsednik celjske PZDU Silvo Malgaj je prostovoljce označil kot tiste, ki prinašajo veselje v domove, predsednik DU Vojnik Marijan Kajzba pa se jim je zahvalil za plemenito delo in premikanje mej. „Spoštovati drugačnost, poslušati in slišati“ – to pa so tiste lastnosti prostovoljcev, ki po mnenju dolgoletne prostovoljke in izobraževalke Mire Iskrač to omogočajo. Sicer pa je veliko vrednost programa prepoznal tudi Evropski parlament in mu podelil nagrado državljan Evrope 2017, ki jo bodo oktobra podelili v Bruslju.

Srečanje prostovoljcev, ki so se jim pridružili predsedniki večine vključenih društev upokojencev, je obogatil Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik, za sproščeno vzdušje pa je poskrbel ansambel Verboten.