Program Starejši za starejše – Državljan Evrope 2017

30. junij 2017 – Nagrado Evropskega parlamenta – Državljan Evrope 2017 so v Hiši Evropske unije v Ljubljani izročili predstavnikom programa Starejši za starejše, v katerega je vključeno tudi naše društvo.

„Program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma »Starejši za starejše« predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva, humanitarnosti, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja,“ so utemeljili nagrado.

V okviru kulturnega programa so zbrane nagovorili evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes, ki sta program parlamentu tudi predlagala za nagrado, predsednik ZDUS Janez Sušnik in nekdanja predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak, ki je zaslužna za začetek in razvoj programa. Skozi pogovor sta svoje videnje programa podala Rožca Šonc, vodja programa in Željko Kljajić, prostovoljec v programu. Nagrado je predsednik ZDUS prejel iz rok vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, mag. Klemena Žumra.Program je povezoval priznani violinist Matija KREŠIČ.

V mesecu oktobru bo priznanje v Bruslju prevzela dr. Mateja Kožuh Novak.

Dogodka se je udeležilo nekaj manj kot 100 predstavnikov prostovoljcev programa, ki jih je v Sloveniji sicer 3.500, med njimi tudi predstavnice prostovoljcev iz celjske regije.