Nabiranje spomladanskih rastlin

22. marec 2017 – To sredo so članice zeliščarske sekcije Kopriva preživele delovno. Ker je rana ura zlata ura, so začele že ob osmi uri dopoldan z izmenjavo mnenj in nasvetov o nabiranju spomladanskih rastlin, kot so plučnik, grenkuljica, trobentica in čemaž.

Katarina Černec je prinesla na ogled jetrnik, ki trenutno v obilju cveti na obronkih Konjiške gore, predstavila uporabnost in postopke sušenja in hladnega namoka obvezno suhega zelišča za pitje čaja pri lajšanju zdravstvenih težav, kot so težave z jetri, nenadzorovano uhajanje seča, težavah povezanih z žolčnimi kamni in peskom, uravnavanje delovanja vranice, deluje pa tudi antibakterijsko. Sveža rastlina je strupena in le s sušenjem izgubi strupeni učinek.

Zdrav planet je objavil recept za odlično tinkturo proti bronhitisu samo iz žganja in posušenih cvetov jetrnika: na 0,5 litra 32 % žganja se namoči pest suhih cvetov jetrnika, pusti mirovati na soncu mesec dni, nato se precedi in jemlje po 15 kapljic na žlički sladkorja.

Nato je sledilo tradicionalno pomladno kuhanje krem iz lanskoletnih oljnih pripravkov šentjanževke, ognjiča, rumene lakote in preslice. Za prikaz, izvedbo in razlago je poskrbela, kot vedno do sedaj, Alenka Slapnik ob asistenci Sonje Purkeljc. Ko so se kreme nalile v lončke, ohladile, zaprle in primerno označile, so si jih članice razdelile glede na potrebe domačih lekarn.

Naslednje srečanje bo namenjeno izobraževanju v naravi na rastiščih trenutno cvetočih zdravilnih rastlin s strokovno razlago predsednice, ali ob pomoči strokovne literature. (Ana Butolen)