Ptuj, Ptujska Gora in martinovanje

8. november 2016 – Ptuj in bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori sta bila glavna cilja našega jesenskega izleta, ki smo ga zaključili z martinovanjem.

V bogato zgodovino verjetno najstarejšega mesta na Slovenskem nas je že na avtobusu popeljal Roman Padežnik, tako da je bil sam ogled Ptuja še bolj zanimiv. Povzpeli smo se tudi na Grajski grič in si s strokovnim vodnikom ogledali Ptujski grad, ki ga krasi bogata oprema, številne zbirke in tapiserije. Med drugim smo si ogledali zbirko tradicionalnih pustnih mask, med katerimi imajo seveda osrednjo vlogo kurenti, bogato zbirko orožja, zbirko glasbil, dela slikarskih mojstrov od 16. do 20. stoletja ter zbirko fevdalne stanovanjske kulture.

Ves čas nas je spremljal dež in sneg, na Ptujski Gori pa nas je pričakala že kar prava snežna odeja, a smo vseeno krenili do bazilike po romarski poti miru, ki so jo tlakovali ob 600-letnici cerkve Marije Zavetnice. Notranjost cerkve, ki velja za enega najbolj imenitnih spomenikov gotske arhitekture pri nas, nam je predstavil pater minorit, ki vedno najde prave besede, da je obisk bazilike zanimiv za vsakogar.

Pot smo nadaljevali do Majšperka, kjer ni šlo brez nakupa volne, saj je pred vrati zima in s tem dovolj časa za igro pletilk. Od tam je bila le še kratka pot do Zelene doline v Stopercah. Prijetno okolje, prijazni gostitelji, dobra hrana in glasba – kaj več za dobro voljo res ni potrebno. Ob vračanju v Konjice je tako bila ocena izleta enotna: dober izlet, na katerem smo videli in slišali veliko zanimivega (tudi tisti, ki so že večkrat bili v teh krajih) in se lepo imeli.

Pohvale Milki Oder za organizacijo izleta, Romanu Padežniku za vodenje ter Vikici Šuberger za odlično pecivo!

Ptujska Gora 2016

Pod plaščem Marije Zavetnice

Ptujski grad 2016

Med ogledom tradicionalnih pustnih mask na ptujskem gradu

Ptujski grad 2016-1

Zbirka glasbil je pritegnila pozornost vseh.