Koprive, hmelj in cvetje

11. oktober 2016 – Torkovo vlažno in turobno jutro so si članice sekcije Kopriva popestrile z obiskom Hmeljarskega inštituta Žalec s strokovnim vodenjem po semenskih nasadih zdravilnih zelišč.

Ker tudi hmelj in vinska trta predstavljata najbolj pogosto uporabljeni rastlini za lajšanje telesnih in duševnih težav, so obiskale tudi fontano piva, ki je delovala kljub mrzlemu vremenu, kar so seveda večkrat preverile. Pot so nadaljevale v Velenje in si v vili Bianca ogledale floristično razstavo Cvetje skozi čas, Cvetje v barvi in glini Društva šaleških likovnikov, Cvetlični kulinarični kotiček Društva zeliščarjev Velenje ter Cvetje na vezeninah in klekljarskih izdelkih Univerze za III. življenjsko obdobje. Povzpele so se na grad in se seznanile z zgodovino mesta, gradu in lastniki tega lepo vzdrževanega objekta.

Na prijazno povabilo Društva zeliščarjev Velenje so si ogledale tudi zeliščni vrt na Grilovi domačiji v zaselku Lipje v KS Vinska Gora, v katerem gojijo več kot osemdeset zdravilnih rastlin, ki jih uporabljajo kot začimbne rastline v kulinariki ter kot sestavine za čaje pri blaženju zdravstvenih težav.

Polne vtisov in novega znanja so se pozno popoldan razšle z željo, da obiščejo te kraje tudi v poletnem času, ko so rastline v polnem razcvetu in s tem bolj razpoznavne. (Ana Butolen)

koprive-na-izletu-2016-4koprive-na-izletu-2016-1