V deželi belih brez

24. oktober 2015 – Pevke ženskega pevskega zbora in prostovoljke projekta Starejši za starejše so obiskale Belo krajino, deželo belih brez. Z njimi so bili bivša in sedanja zborovodkinja Adela Pečovnik in Irena Golob, Marjetka Gošnak z nepogrešljivo harmoniko ter seveda predsednik našega društva, Anton Obrul.

V soncu, ki je pozlatilo jesensko listje, je belina brez naravi dodala nadih čarobnosti, kar je vplivalo tudi na razpoloženje popotnic. Imenitno je bilo. Svoje je dodala tudi izvirna turistična ponudba Bele krajine in čudoviti ljudje, ki so jim predstavili nekatere znamenitosti.

Z ogledi so začeli v vasi Veliki Nerajec, ki je bila dobitnica posebnega priznanja na tekmovanju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi 2000. Pogostili so jih z ajdovo pogačo, Vera Vardjan pa jim je razkazala 200 let staro hišo in zanimive lončene izdelke, ki jih sama izdeluje. Seveda ni šlo brez vprašanj o njeni življenjski zgodbi. Vero Vardjan je namreč pred tremi let zadela strela. Svojo težko izkušnjo je opisala v knjigi Med nebom in zemljo.

V krajinskem parku Lahinja, kjer med drugim domuje ptič vodomec, so si v Pustem Gradcu ogledali arheološke izkopanine, žago venecijanko in klepčev mlin. V Dragatušu so imeli daljši postanek v rojstni hiši Otona Župančiča, kjer je ob gostinskem lokalu urejena pesnikova spominska soba. Tu je bil tudi čas za sproščeno zabavo ob zvokih harmonike. Od tod so se odpravili še v vas Žuniči, v okolici katere živijo potomci Uskokov. Ustavili so se v Šokčevem dvoru, kjer je informacijski center krajinskega parka Kolpa. Ob kozarčku domačega in belokranjski pogači so z zanimanjem prisluhnili, kako iz lanu nastane nit in nato platno. Ogled dežele brez so zaključili v Rosalnici, kjer je romarski kompleks cerkva Tri fare.

Bela krajina 2015, udeleženci

Pred Župančičevo rojstno hišo

Krajinski park Lahinja 2015

Krajinski park Lahinja

Bela krajina 2015 - v mlinu

Klepčev mlin v Pustem Gradcu

Bela krajina 2015 - Žuniči1

Šokčev dvor v vasi Žuniči