Na obisku pri Cilki Višner in Francu Jelenku

10. november 2014 – S priložnostnimi darili in prijaznim voščilom sta predsednik društva upokojencev Anton Obrul in tajnica Ljudmila Oder obiskala člana društva Cilko Višner in Franca Jelenka, ki sta praznovala visoke življenjske obletnice.

Cilka Višner je 26. oktobra praznovala okroglih 90 let v Lambrechtovem domu. „Sem sem prišla pred več kot tremi leti. Najprej poskusno, ko je šla hči na morje. Čisto všeč mi je bilo, zato sem se vselila za stalno. Navadila sem se, zame lepo skrbijo,“ pripoveduje. Resda še vedno pogreša svoj pravi dom pod Konjiško goro: „Pogrešam vrt, rože in zelenjavo, ki sem jo pridelovala doma.“ Tega tukaj ni. Prihajajo pa njeni najdražji. „Hči Albina prihaja vsak dan,“ jo pohvali. Prihaja tudi druga hči, Marta, pa štirje vnuki in 9 pravnukov. Prijazno zrejo na svojo mamo, babico in prababico tudi s fotografij na steni ob postelji. Tako so večino časa z njo.

Čeprav v vozičku še zapusti posteljo, se leta poznajo: „Telo počasi odpoveduje,“ zavzdihne. A se ne pritožuje, saj jo je življenje utrdilo. „Delala sem tu in tam, povsod, kjer se je dalo zaslužiti kak dinar,“ se spominja mlajših let. A to je že tako daleč. Tudi njen zakon je le še v spominih. Celi dve desetletji je že vdova. Takšno je življenje. Cilka Višner ga sprejema in se s hvaležnostjo razveseli drobnih pozornosti, prijazne besede…

90 let Cilka VišnerAnton Obrul, Cilka Višner in Ljudmila Oder

93let JelenkoFranc Jelenko je 5. novembra praznoval 93. rojstni dan. Predstavnikov društva upokojencev se je razveselil, saj rad malo poklepeče in ob tem pozabi na težave, ki ga pestijo.