S Spominčicami po Prekmurju

20. maj 2014 – Ustvarjalne članice ročnodelske sekcije Spominčice se vsako leto odpravijo na izlet. Letos so izbrale lepote prekmurske ravnice in za dobro družbo medse povabile tudi druge člane društva.

Že nasmejan obraz turistične vodnice Motela Čarda v Nemčavcih ter pozdrav v prekmurščini, sta obetala lep dan. Po sprejemu in pogostitvi s prekmurskimi dobrotami v motelu so izletniki odšli na otok ljubezni Ižakovci, se z brodom popeljali preko Mure in občudovali plavajoči mlin. Navdušil jih je ogled zadruge Pomelaj, kjer so jim pokazali pletenje iz slame in ličja ter jih pogostili s tradicionalnim pecivom iz avtohtonih žit.

V Veliki Polani so pobliže spoznali štorkljo, v parku pa vrsto avtohtonih sort dreves in za Prekmurje značilnih rastlin. V podeželski čokoladnici Passero so poskusili domačo čokolado z okusom jurke, bezga, gibanice, bučnega olja…

Razlaga vodnice na avtobusu jim je približala še vasi Turnišče, Dobrovnik, Filovci, Bogojina, Moravske Toplice in Martjanci. Izlet so zaokrožili v Nemčavcih v Motelu Čarda, kjer jih je poleg prekmurskih dobrot pričakala tudi glasba v živo. Veselo družbo sta še dodatno vzpodbudila mini tečaja prekmurskega jezika in prekmurskih plesov. Če ne veste, kaj je rašuška, in ne znate zaplesati sotiša ali šamarjanke – no, potem vas ni bilo zraven. Kar naj vam bo žal!

Po Prekmurju

Izlet v Prekmurje