Epidemija preklicana – ostanimo previdni!

V Sloveniji je bila od od 19. oktobra 2020 do 15. junija 2021 ponovno razglašena epidemija bolezni Covid 19. Čeprav sedaj epidemije uradno ni več, je potrebno še vedno upoštevati navodila! Torej v zaprtih prostorih z masko, vedno v varni razdalji, umivajte in razkužujte si roke…

Prvič je bila epidemija razglašena od 13. marca do 31. maja 2020. Ta je povsem ohromila naše življenje, tudi znotraj društev upokojencev. Podobno je bilo vse do maja letos, ko so se nekoliko sprostili ukrepi.

Ukrepi, ki se sicer skoraj dnevno spreminjajo, so vezani na preprečevanje širjenja okužb. Še posebej veljajo vsa opozorila za starejše, saj je ravno pri njih in pri kroničnih bolnikih okužba zelo nevarna in smrtnost bistveno višja. Bolezen se sicer kaže z utrujenostjo, nahodom, slabim počutjem, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Če zbolite in sumite, da ste okuženi z novim virusom, pokličite svojega osebnega zdravnika , ki vam bo dal vsa potrebna navodila. (Več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: www.nijz.si ) Sicer pa je nekoliko olajšanja prineslo cepljenje. Večina starejših je že cepljena, a to še ne pomeni, da se lahko povsem sprostimo.